Pärnu muuseumis näeb 1491. aastal tehtud testamenti

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu muuseumi avamine.
Pärnu muuseumi avamine. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnu muuseumi äsja rekonstrueeritud ajaloolises aidahoones avatud püsinäitusel näeb muu hulgas aastal 1491 tehtud testamenti.

Näitusel "11 000 aastat ajalugu - elamusi vanast ajast" saab Pärnu muuseumi eksponaatide kõrval tutvuda näiteks Tallinna linnaarhiivi ürikutega, vahendas "Aktuaalne kaamera".

"Nendest kõige unikaalsem võib-olla on Kolumbuse-eelne, aastast 1491 Tallinna linnakodaniku tehtud testament, millega ta annetab Uus-Pärnu pühakodadele terve rea annetusi. Selle kõrval on üks Pärnu linnavalitsusega seotud ürik, mis on ainuke, kus on vahapitser. Tallinna linnakodaniku testamendi all on isegi viis vahapitserit ja sellise arvu vahapitseritega ürikuid on äärmiselt vähe," ütles Tallinna linnaarhiivi direktor Küllo Arjakas.

Pärnu muuseumi projektijuht Elmar Trink märkis, et muuseum ootab eelkõige külastama kohalikke inimesi, sest kes ajalugu ei tunne, elab tulevikuta.

"Samuti arvukaid turiste ja külalisi, kes saaksid ülevaate, et siin ei alga ajalugu mõni sajand tagasi, vaid on juba kõige iidsemad Ida-Euroopa leiud, näiteks meie kiviaja Madonna. Muuseum on ju kõige tänapäevasem maakonnamuuseum, siin on kõrvuti nii vanad esemed kui moodne eksponeerimiskunst," nentis Trink.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles