Pärnu kalur soovib piiranguid turbiinmootoriga veesõidukitele

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeti. Foto on illustratiivne.
Jeti. Foto on illustratiivne. Foto: Ove Maidla

Pärnu kutseline kalur Urmas Margus pole rahul, et maavanem ei keelanud turbiinmootoriga veesõidukitel Pärnu lahes sõita, ja lubab asjaga kohtusse minna. Eesti mereinstituudilt uuringu tellinud Marguse sõnul kahjustavad need veesõidukid Pärnu lahe kalavarusid.

Margus tellis Tartu ülikooli Eesti mereinstituudi teadlastelt uuringu kalavastsete levikust Pärnu lahel ja maksis selle eest 100 000 krooni, vahendasid ERRi raadiouudised.

Uuringus tõdetakse, et kui Pärnu lahe kui Eesti ühe kalarikkama piirkonna üks majandamise eesmärke on võimalikult suure kalasaagi saamine, oleks mõistlik mai algusest kuni vähemalt juuli lõpuni kogu lahes vältida igasugust inimtegevust, mis võib halvendada kalavastsete elukeskkonda.

Pärnu maavanem Andres Metsoja turbiinmootoriga veesõidukite kasutamist Pärnu lahes ei keelanud, sest kalavastsetele tehtavat kahju pole tema väitel uuritud ja turbiinmootoriga veesõidukite tootjad kinnitavad, et kahju ei põhjustata. Maavanem on selles küsimuses konsulteerinud Tallinna tehnikalülikooliga.

Ometi on maavanemgi veendunud, et piiranguid on Pärnu lahes vaja, ja mingi aja peaks laht olema suletud või osaliselt piiratud veeliiklusega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles