Öösel saab jälgida haruldast astronoomianähtust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmapäeva öösel saab selge ilma korral näha haruldast astronoomianähtust, kuidas planeet Veenus liigub Maalt vaadates üle Päikese. Foto on illustreeriv.
Kolmapäeva öösel saab selge ilma korral näha haruldast astronoomianähtust, kuidas planeet Veenus liigub Maalt vaadates üle Päikese. Foto on illustreeriv. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Eestis saab ööl vastu kolmapäeva selge ilma korral näha haruldast astronoomianähtust, kuidas planeet Veenus liigub Maalt vaadates üle Päikese.

Veenus hakkab Päikesest üle minema kella 1 ajal öösel, kuid Eestis muutub see nähtavaks kella 4 ajal, kui päike tõuseb, kirjutab astronoomia selts oma veebilehel. Päikesetõusu ajal on Veenuse üleminek poole peal. Veenuse üleminek Päikesest lõpeb kell 7.54.

Veenus üleminekud üle Päikese toimuvad paari kaupa kaheksa-aastaste vahedega ning neid paare eraldab 105,5 või 121,5 aastat. Kolmapäeva öösel toimuv Veenuse üleminek Päikesest on ühe sellise paari viimane juhtum, eelmine üleminek oli 2004. aastal. Kuigi 2004. aastal oli Veenuse üleminek Päikesest Eestis nähtav, segas selle nähtuse jälgimist pilves ja vihmane ilm.

Järgmised Veenuse üleminekud Päikesest toimuvad 2117. ja 2125. aastal, neist on Eestis näha vaid 2125. aastal toimuv. Eelmine üleminekute paar oli aastatel 1874 ja 1882, kuid need ei olnud Eestis nähtavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles