Taimetoojate lahkus liigutas Pärnu linnaaednikku

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endla teatri ette peenrale istutatud püsililli vaadeldes lähetas Pärnu linnaaednik Piret Unn teele südamlikud tänusõnad kõigile, kes oma taimi linnaga jagasid.
Endla teatri ette peenrale istutatud püsililli vaadeldes lähetas Pärnu linnaaednik Piret Unn teele südamlikud tänusõnad kõigile, kes oma taimi linnaga jagasid. Foto: Urmas Luik

Püsilillepeenarde rajamise kampaania tõi Pärnu linnaaednikule nii palju püsikuid, et õiteilu jagus enamatele peenardele, kui esialgu kavandati.

“Lootsin, et taimi tuleb vähemalt nii palju, et saaksin ära istutada Munamäele ringikujulisse suvelillede peenrasse, teatri ette ja Keskväljaku Vaasa pargi istutusaladele. Et taimi oodatust märksa rohkem pakuti ja toodi, üllatas mind väga,“ sõnas Pärnu linnaaednik Piret Unn eile Endla teatri ees hiljuti mulda saanud püsikuid silmitsedes.

Pakkujate lahkus aga tõi kärnerile taimi sedavõrd rohkelt, et Kuuse tänaval aastaid muru all olnud viis peenart said taas istikutega kaetud.

Pakkujaid murdu

Kirju, kus Pärnule püsililli pakuti, potsatas linnaaedniku postkasti Viljandist, Kilingi-Nõmmest Tõstamaa, Audru ja Halingani. Taimi toodi isegi Võrust.

Seda siis peale nende sadade taimede, mis linnavalitsuse hoovile seatud kärusse ja selle ümbrusesse kohale toodi.

Ja kuigi üleskutses hõigati välja kaks kuupäeva, millal püsikuid tuua, laekus lahketelt annetajatelt neid kaks nädalat jutti.

Inimeste heasüdamlikkusest heldinud linnaaednikul tuli paljudele pakkujatele ära öelda. Avasüli ei saanuks kõike vastu võtta, sest igale taimele tuli linnapeenardel koht leida.

Ent kõik taimed, mis omanikku vahetasid, on nüüdseks kenasti mulda saanud.

Kõige enam loovutati peenardele istutamiseks priimulaid, flokse, liiliaid, kurerehasid, akakapsast, raudrohtu, begooniaid, hostasid, astilbesid, iiriseid ja metspipart.

Seejuures kogunes priimulaid, hostasid, astilbesid ja iiriseid lausa kastide viisi, nagu tühjendanuks mõni lahke aednik oma koduaia õitest sootuks.

Kui edaspidi lillekampaania ette võtta, tasuks välja hõigata eelistatumaid liike ja sorte, leidis Unn. Küllap niisuguseid üleskutseid tuleb, sest mullamaad, mida lillekuube panna, on Pärnus palju.

“Püsilillepeenardega on aga see “häda”, et need vajavad, vähemalt alguses, suurt hoolt,” rääkis linnaaednik. “Selleks ajaks, kui me linna haljasalade uue hooldaja hanke välja kuulutame, peab olema selge, kas, kui palju ja kuhu peenraid juurde tuleb, sest see peab juba hankes kirjas olema.”

Õiteilu teatri ees

Endla ees kahe peenra mõlemas otsas uhkeldavad nüüdsest Halinga vallas elava Viivi Lepiku kollektsioonaiast pärinevad taimed, mis kärner aias kohapeal ühes lillekasvatajaga välja valis.

Teatriesise lillepeenra ilust saab paremini aimu tuleval aastal, kui hiljuti istutatud punaraag-kortslehed, helmikpöörised, mitmed aed-päevaliilia sordid, tiarellid, kurekell-ängelheinad, madalad astrid, lehvikjad kurekellad ja brunnerad on suuremaks sirgunud.

Keskväljaku peenral säratavad peagi kollaseid õisi rudbekkiad, mis hiljemalt nädala pärast mullas. Tõsi, need ei pärine kodanike koduaedadest, vaid Tootsi aiandist, sest tegu on suve-, mitte püsililledega.

Ent üks püsikutega peenrategu on linnaednikul sel suvel veel “soolas”. Nimelt soovib Raeküla rahvas kinkida linnale lillepeenra ja kärneri töö on istutusalale sobiv koht välja nuputada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles