Virus! paneb käed-jalad liikuma

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juri Stupnik, Olga Kozina ja Andrei Gudas hullutavad täna Pärnus vene populaarse tantsumuusika sõpru.
Juri Stupnik, Olga Kozina ja Andrei Gudas hullutavad täna Pärnus vene populaarse tantsumuusika sõpru. Foto: promo

Reedel astub Pärnu ööklubi Mirage lavale Venemaa tantsumuusika ansambel Virus!, mille juba sajandivahetuse paiku toodetud elektroonilised lood tõusid megahittideks mitmel pool Ida-Euroopas.

Elektroonilise muusika kollektiivi Virus! moodustasid 1997. aastal Venemaa pealinna Moskva lähedal asuvas Zelenogradis koolivennad Juri Stupnik ja Andrei Gudas.

Koolipoisid hullutasid masse

Esimese asjana otsustasid klahvpillihuvilised noormehed otsida loodavale bändile solisti ja sõelale jäi tol ajal samuti keskoolis õppiv Olga Kozina, kes laulis siis bändis House of Culture.

Nagu paljud kollektiivid enne ja pärast Virust! alustasid noored Vene muusikudki kitsastes oludes. Bändi põhiliseks kooskäimiskohaks sai Stupniku korter. Esimese hooga ei suutnud noored oma ansamblile head nime välja mõelda ja pundi nimeks pandi Akvarel. Veidi hiljem nimetati kooslus Vot Takiks.

Noored tegid kõvasti tööd ja juba aasta hiljem valmis neil demokassett. Tänu tutvustele õnnestus noortel toimetada oma kassett Moskvas tegutseva muusikaprodutsentide Igor Seliverstovi ja Leonid Velichkovskiy kätte. Noorte looming avaldas neile muljet ja nad pakkusid bändile koostööd.

Kuid röövkapitalismile omaselt otsustasid produtsendid noorukesi muusikuid kohe ära kasutada. Esmalt tegid mehed ettepaneku nimetada bänd ümber Viruseks! ja seejärel aitasid noortel avaldada 1999. aastal esimese albumi “Tõ menja nje ištši”. Selle nimilugu ja singlid “Rutški”, “Vsjo Proidjot” jõudsid riburada pidi Venemaa raadiotesse ja Virussest! sai üleöö tantsusaalide lemmik.

Bänd tuuritas Venemaa suurlinnade kõrval Eestis, Ukrainas, Iisraelis, Saksamaal ja koguni Põhja-Ameerikas.

Produtsendid tegid teise bändi

Nüüd asusid tekkinud olukorda ära kasutama produtsendid Seliverstov ja Velichkovskiy, kes lõid Viruse! duubelkollektiivi, kes andis kontserte samal ajal bändi originaalkoosseisuga. Asi läks niikaugele, et Viruse! kloonid astusid üles bändi singlite “Vesna” ja “Papa” tarvis filmitud muusikavideotes.

Kozina on tagantjärele nimetanud esimesi lepingutingimusi suisa orjastavateks. Sellal kui produtsendid kühveldasid Viruse! edu arvel raha kokku, saanud bändiliikmed kontsertide piletitulust vaid kuni kümme protsenti.

Loomulikult ei olnud noored rahul, et nende nime all tegutseb kloonbänd. Kuigi muusikute sõnutsi käitusid produtsendid nendega ülbelt ja kohati oli kuulda isegi ähvardusi, olid nad mööndusena nõus lõpuks liitma kaks kolmeliikmelist kollektiivi üheks kuueliikmeliseks.

Loomulikult ei olnud Zelenogradi kolmik sellega nõus.

Virusel! õnnestus katkestada koostöö Seliverstovi jaVelichkovskiyga 2003. aastal ja sellest ajast tegutseb bänd plaadifirma Mega Sound all.

Esimestel tegutsemisaastatel oli Virus! väga produktiivne ja üksteise järel ilmusid albumid “Pozovi menja” ja “Dai mne” (2000), “Virus stšastja” (2002), “Bratiška” (2003) ja “Мoi geroj” (2005). Pärast seda on muusikute hoog veidi raugenud ja on keskendutud peamiselt oma hittide töötlemisele. Tänavu on oodata järjekordset remiksikogumikku.

Mirage’i programmijuhi Erdi Naberi teatel kannab Virus! Pärnus ette kogu oma loomingu paremiku. Muu hulgas legendaarsed tantsuhitid, nagu “Rutški” ja ehk ka “Nožkij” (“Käekesed” ja “Jalakesed”).

Huvitav on aga teada, et nagu artistidel ikka on Vene tantsumuusika tähelgi korraldajale mõningad nõudmised.

Nii läheb Viruse! solist Olga esmalt reede õhtul Pärnus ilusalongi, saamaks kontserdiks vajalik väljanägemine.

Lava taha ootavad artistid aga soolaseid suupisteid ja puuvilju (välja arvatud apelsinid), Coca-Colat, Eviani vett, kuuma teed ja mahla, mis ei oleks apelsinimahl.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles