Järvi suvefestivali meistrikursusele valiti 21 dirigenti

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeme Järvi juhendatav orkestriproov mulluselt suvefestivali sirigentide meistrikursuselt.
Neeme Järvi juhendatav orkestriproov mulluselt suvefestivali sirigentide meistrikursuselt. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Suvel Pärnus toimuva Järvi suvefestivali meistrikursusele valiti 21 dirigenti, kaugemad tulijad on tänavu Lõuna-Ameerikast ja Jaapanist.

Dirigentide kursustele laekus 56 sooviavaldust üle maailma. Saadetud videote põhjal tegi lõpliku valiku Järvi suvefestivali kunstiline nõustaja Paavo Järvi.

Valiku hulgas leidub dirigente, kes on suutnud endale koha kursustele juba mitmendat aastat järjest kindlustada, kuid ka neid, kes tänavu alles pärast mitmeaastast kandideerimist osa võtta saavad.

Järvi suvefestivali dirigentide meistrikursustele valitud dirigendid on Antoine François López ja Arman Tigranyan USAst, Antoine Rebstein Šveitsist, Bede Williams Uus-Meremaalt, Clemens Schuldt, Florian Donderer, Ruth Reinhardt ja Tobias Mehling Saksamaalt, Martin Sildos ja Madis Järvi Eestist, Daisuke Kobayashi Jaapanist, David Molard ja Quinten Hindley Prantsusmaalt, Isaac González Ferriol Hispaaniast, Jose Luis Gomez Rios Venezuelast, Paolo Bortolameolli Tšiilist, Jan Wierzba ja Patrycja Pieczara Poolast, Marco Bellasi Itaaliast, Vasiliki Tsouva Kreekast ja James Lowe Suurbritanniast.

Dirigent Paavo Järvi peab Järvi suvefestivali ja meistrikursuste puhul oluliseks saavutatud inimlikku kontakti dirigentide ja orkestri vahel, mis soosib kogu festivali erilist õhkkonda.

„Praegu on meil selline situatsioon, kus dirigentidele on võimalus pakkuda inspiratsiooni ja koolitust, kuid ka kontakte ja inimlikku suhtlust. Meil on hea orkester, kes mängib dirigentide meistrikursusel ja eelmisest aastast mäletan, et nad mängivad hea meelega, õpivad sellest, püüavad noori dirigente aidata,” selgitas maestro.

Ühe uuendusena on tänavusel Järvi suvefestivalil heliloojatele mõeldud meistrikursus, mida sel aastal juhendab festivali juures resideeriv helilooja Helena Tulve. Festivali programmis on Tulvelt esiettekanne, mis kõlab festivali galakontserdil 28. juulil Pärnu kontserdimajas. Kontserdil „Viva! Mozart“ 29. juulil Pärnu kontserdimajas kõlab helilooja teos “L’ombre derriere toi” orkestrile ja solistidele.

Järvi suvefestivali dirigentide meistrikursused toimuvad 26. juunist 2. augustini Pärnus. Dirigente õpetavad maestrod Neeme Järvi ja Paavo Järvi ning Leonid Grin.

Parimad kursuslased astuvad üles kontsertidel, mis toimuvad 27. juulil Türi kirikus ja 28. juulil Pärnu Eliisabeti kirikus ning 2. augustil Pärnu kontserdimajas festivali lõppkontserdil „Neeme Järvi 75”, kus kavas on Pjotr Tšaikovski klaverikontsert nr 2, Tubina kontsertiino ja Ludwig van Beethoveni sümfoonia nr 5. Solistina astuvad seal üles Vardo Rumessen ja Aleksander Markovitš.

Dirigentide kursusega samal ajal toimuvad Järvi suvefestivali ajal traditsiooniliselt keelpilli ja puhkpilli meistrikursusedki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles