Tulu meelitab saugalasi tuulikuid lubama

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel nädalal Sauga vallamajas avalikul arutelul said nii vastu- kui pooltolijad aimu Eurowind OÜ kavatsustest rajada Sauga valda Urge, Rütavere ja Pulli külla umbes 50 tuulikuga Sauga tuuleenergiajaam.


Kuna tegu on ulatusliku, koos puhvertsooniga ligemale 2666 hektarit ning Kilksama ja Vainu külagi hõlmava olulise ruumilise mõjuga objektiga, pidas Sauga vald oluliseks algatada tuulikute asukoha valikuks eraldi teemaplaneering. Avalikule arutelule jõudis nüüd selle keskkonnamõju strateegilise hindamise programm.



Planeerimisdokumendi koostaja Hendrikson & Ko töörühma juht keskkonnaekspert Kuido Kartau selgitas, et vahepeal jõudsid regionaalminister ja maavanem seisukohale, et planeeringuala määramisel on asjakohasem mitte teha eraldi teemaplaneeringut, vaid lisada tuulepargi teema koostatavasse üldplaneeringusse.



Varem väljakuulutatud teemaplaneeringuga seonduvat avalikku väljapanekut ja arutelu siiski segaduste vältimiseks ära ei jäetud.



Kopsakas tasu


Kartau möönis, et nagu tundmatu ja uue asja puhul algul ikka on hirmul suured silmad ja piirkonna elanike arvamised tuulikute kohta vastakad.



Maaomanikud, kelle kinnistutele peaksid tuulikud juba arendajaga kokkulepitult tulema, on enamasti tuulikute poolt, sest neile hakkab laekuma arvestatav summa renditasuna. On neidki, kes leiavad, et poolesaja tuuliku mõju sotsiaal-majanduslikule keskkonnale on tugevalt alahinnatud ja arendaja on maaomanikke rendituluga meelitades ära kasutanud inimeste teadmatust.



Nii leiab näiteks osa Urge ja Pulli maaomanikke, et Sauga vald ei ole pädev otsustama kavandatava tuulikupargi rajamise üle enne, kui on valminud Pärnu-, Saare-, Hiiu- ja Läänemaa professionaalne ja sõltumatu teemaplaneering, mis täpsustab maismaale rajatavate tuulikuparkide võimalikud asukohad.



Samuti märgivad vastuolijad, et energeetikateadlased peaksid enne välja selgitama, kas praegu Eestis vallandunud tuulikuparkide arendamine kuulub üldse taastuvenergia valdkonda või on tegemist äriideega, mille eesmärk on teenida raha taastuvenergia dotatsiooni või ulatusliku maismaatuulepargi kehtiva ehitusloa arvelt.



Enamasti kardetakse tuulikupargi müra kahjulikku mõju tervisele või seda, et tuulikud piiravad elamuehitust.



Sauga abivallavanem Harri Aas lisas, et vastuolijate seas on neidki, kelle eesmärk on olnud arendajalt renditasu kõrgemaks kaubelda.



Rütaveres teravilja kasvatav Ants Viies on üks neist, kelle maa peale peaksid tuulikud tulema ja kel leping nende lubamise kohta Eurowindiga sõlmitud. Viiese maale pandaks püsti neli tuulikut ja talunik möönab, et lubatud tasu selle eest on kopsakas, ligemale 3000 eurot ehk poolsada tuhat krooni tuuliku pealt aastas.



Teravilja kavatseb talunik tuulikute ümber edasi kasvatada ja mingit kahjulikku mõju oma tervisele või põlluharimisele ta ei karda.



Pärnu maavalitsuse planeeringutalitust juhatav Tiiu Pärn kinnitas, et Hiiu maavalitsuse algatusel allkirjastas neli mainitud maakonda tõepoolest sel kuul koostööleppe, algatamaks ühine taastuvenergeetika teemaplaneering, mille rahastamiseks püütakse kokkuleppele jõuda Eesti valitsusega.



Teemaplaneeringuga määratletakse alad, kuhu üldse saab tuuleparke rajada.



Kartau sõnutsi on samal ajal sulaselge, et kohalikel omavalitsustel on õigus kohalikku elu edendada, nagu seadused võimaldavad, ja kui Sauga vald tahab teha planeeringut, võib ta seda teha ega pea ootama otsust kõrgemalt.



Kuigi tegemist on Sauga valla algatatud teemaplaneeringuga, oli Hendrikson & Ko avalikustatud materjalides osa tuulikuid joonistatud Tori valda Kõrsa ja Kuiaru külla.



Tori jääb välja


Tori valla arendusnõunik Kalev Mitt märkis, et Tori vallavalitsus saatis teemaplaneeringu koostajale märgukirja palvega Tori valla territooriumilt tuulikud jooniselt maha tõmmata, sest nende esitamiseks puudub juriidiline alus, samuti ei sobi tuulikud valla seisukohast märgitud asupaika.



“Kui oleks tahetud tuulikuid ka Tori valda joonistada, oleks pidanud vastavalt planeerimisseadusele tegema teemaplaneeringu kahe omavalitsuse peale. Informatsiooni mõttes ei ole selline variant samuti õige, sest tuulikutest Tori vallas on meil juttu olnud, aga kohad on hoopis teised,” selgitas Mitt.



Paikuse vald kavatseb algatada pärast üldplaneeringu valmimist eraldi teemaplaneeringu selgitamaks, kas ja kus on võimalik vallas tuuleparki rajada. Valda on juba laekunud Tammuru elanike allkirjadega kiri, kus ollakse tuulikute rajamise vastu.



Tahkuranna vallavanem Karel Tölp mainis, et kuigi arendajate huvi on olnud mereääre vastu, ei näe vald võimalust soovitud võimsusega tuulikuid sellesse asukohta rajada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles