Pärnus mälestati küüditamise ohvreid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus Leinapargis mälestati eile rahvarohkelt juuniküüditamise ohvreid.
Pärnus Leinapargis mälestati eile rahvarohkelt juuniküüditamise ohvreid. Foto: Ants Liigus

Eile mälestati Pärnus Papiniidus represseeritute mälestuskivi jalamil juuniküüditamise ohvreid, kes 1941. aasta 14. juunil Siberisse saadeti.

Pärnumaa Memento korraldatud leinapäeval pidasid teiste seas kõne ja süütasid küünla hukkunute auks Pärnu maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Heiki Mägi ning Pärnu linnavolikogu aseesimees Väino Hallikmägi.

Samuti võtsid sõna Pärnu Eliisabeti koguduse õpetaja Enn Auksmann ja Eesti sõjameeste Pärnu ühenduse president Jüri Kask.

Muusikaliste vahepaladega astusid mälestusüritusel üles vabakutseline näitleja Andrus Eelmäe ja Vana-Pärnu kultuuriseltsi ansambel Hõbene Taimi Laituse juhendamisel.

Ööl vastu 14. juunit 1941. aastal toimus esimene massiküüditamine Eestis. Samal ajal korraldati küüditamisoperatsioone Nõukogude Liidu okupeeritud Lätis, Leedus, Ukrainas, Valgevenes ja Moldovas. Nälja ja kurnatuse tagajärjel või NKVD käe läbi hukkus kokku ligi 6000 inimest Eestist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles