Brüsseli peale!

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Keeleteadlane Urmas Sutrop süüdistas eilses Postimehes Balti põllumeeste ühisavalduse koostajaid ja seda toetanud poliitikuid demagoogias ja populismis.

Ta tuletas meelde, et Eestile makstavate toetuste hulk on kindel summa, mida ei ületata.

Sutrop vastandas põllumeeste suured toetused tervishoiule, haridusele, teadusele ja taristute arendamisele tehtavatele kulutustele.

Keelemees väitis (huvitav, millele toetudes?), et otsetoetuste kiirel tõstmisel jääks Eesti põllumehe tööviljakus senisest veel väiksemaks ja kas me ikka tõesti soovime rikkaks teha käputäie(?) maaomanikke.

Tegelikkuses lõi Sutrop kirve kivisse täie jõuga. Tema kirjutisest jäi mulje, et tänamatud Balti põllumehed ja häältejahil poliitikud tahavad juba kindlaks määratud summat ümber jagama hakata.

Asi on selles, et 28. juunil Euroopa Parlament alles hakkab arutama aastate 2014–2020 eelarvet. Nii et väita, nagu oleksid kõik summad juba lukku löödud, on vara.

Pärnu Postimees oma juhtkirjas läinud reedel viitas ”nokk kinni, saba lahti” olukorrale. Ehk kui Euroopa Liidu eelarvet ei suurendata, vaid soovitakse pigem vähendada, tuleb läbi rääkida, millistelt eelarveridadelt raha ümber jagada. Liiga suure osa eelarve kulumist põllumajandusele on kritiseeritud juba enne ELi viimatisi laienemisi.

Selge, et hariduse, teaduse ja taristute investeeringute eest võitlejad ei kavatse vabatahtlikult midagi loovutada. Põllumehedki on käiad-vikatid välja toonud. Mitte keegi ei tea, millega ELi eelarve läbirääkimised lõpevad.

Ent nõustugem: vaid viieeurone otsetoetuste tõus Balti põllumeestele, võrreldes sellega, mida saavad nende kolleegid lõuna pool, on mõnitamine ega lähe kuidagi kokku juttudega solidaarsusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles