Eesti pensionäride ühenduste liidu volikogu Eesti avalikkusele

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Vabariigi põhiseadus sätestab, et igaühel on õigus riigi kaitsele. Tänapäeva Eestis on üha enam neid, kes vajavad riigi kaitset elamisväärseks eluks ja inimväärikuse hoidmiseks.

Viimastel aastatel on hinnad pidevalt tõusnud. Seda ei saa enam pidada inimestel poeleti ääres tekkivaks emotsiooniks või tunnetuseks, statistikaameti andmetel tõusis tarbijahinnaindeks, võrreldes eelmise aasta aprilliga, neli protsenti.

Muret tekitav on see, et kiiremini tõusevad need hinnad, mida riigil on võimalik kontrollida. Administratiivselt reguleeritavad hinnad on tõusnud 10,9 ja mittereguleeritavad hinnad 1,7 protsenti.

Suur osa selles hinnatõusus on elektrienergial ja võrgutasudel. Arvestades meie elatustaset, on häbiväärne, et võrgutasud kodutarbijale on kõrgemad kui Soomes.

Enamgi, elektribörsi hinnatase Eesti hinnapiirkonnas on Soomega võrdne või ületab seda. Inimestele tähendab see praeguse seisuga kindlat ja suurt elektrihinna tõusu alates 1. jaanuarist 2013.

Hinnatõus ei pea olema paratamatu lisaväljaminek niigi raskustes olevatele inimestele.

Täiesti selge on see, et hinnatõusu oleks võimalik hoida mõistlikkuse piires, kui vaadata üle mõistusvastaselt kõrged riigimaksud, nagu taastuvenergia tasu, elektriaktsiis ja käibemaks.

Taastuvenergia tasu suuruse ja börsi elektri hinna tõusu toel kasvab tuleval aastal taastuvenergia tootjate kasumimarginaal üle igasuguse mõistliku piiri. Elektriaktsiisi maksustamine käibemaksuga on vastuolus maksundusloogikaga, sest tarbijale mingit teenust ei osutata, seega on tegemist nullkäibega. Nulli ei saa maksustada.

Eesti põhiseaduses lubatud inimeste kaitse ja rahva elujõu hoidmise nimel kutsume avalikkust üles toetama kaht meie ettepanekut ning survestama riigikogu, et vajalikud seadusemuudatused õigeaegselt vastu võetaks.

1. Vähendada taastuvenergia tasu 50 protsenti alates 1. jaanuarist 2013.

2. Mitte arvestada elektriaktsiisilt käibemaksu alates 1. jaanuarist 2013.

Vastu võetud Eesti pensionäride ühenduste liidu volikogul 30. mail 2012.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles