Linnavõim avas ranna rajoonis soodustasulised parklad

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: kaart

Mullusega võrreldes on Pärnus 18. juunil kehtima hakanud tasulise suvise parkimiskorra suurim muutus ranna rajooni soodustasulised parklad, mis on avatud Kalevi harjutusväljaku kõrval (Ranna pst 4) ja Papli–Kanali tänava ristmiku lähedal.

Soodusparklate päevapilet maksab viis eurot, mis parkimist korraldava OÜ Pärnu Haldusteenuste juhi Raul Sarandi kinnitust mööda on odavam kui eraparklates.

Sealjuures on linna väljastatava tavalise päevapileti taks Pärnus 9.60 eurot.

“Kalevi staadioni harjutusväljaku kõrvale tekkinud soodusparkla tulek peaks tuntavalt leevendama suvist parkimissurvet ranna rajooni tänavatel ja viima alla keskmise parkimistasu möödunud suvega võrreldes,” ütles Sarandi. “Seal on ruumi ligikaudu 200 autole või veel rohkematele.”

Siseneda saab kirjeldatavasse parkimisalasse Kuuse ja Side tänavalt, väravas on parkimisautomaat, tasuda saab mobiilitsi ja kui kohal on parkimiskontrolör, siis maksta temale.

“Tipptundidel on parkimiskontrolöril ranna rajoonis kaasas makseterminal, nii et parkimise eest saab tasuda pangakaardigagi, see on samuti muutus eelmise aastaga võrreldes,” sõnas Sarandi.

Eri hinnad

Üldiselt on tasulise parkimise hind Pärnu avalikus linnaruumis kõige kõrgem ranna rajoonis.

Ranna piirkonnas maksab parkimistund 3.20 ja päevapilet 9.60 eurot, Vana turu juures ja kesklinnas küsitakse tunnist euro ja parkimise eest päev läbi 3.20 eurot.

Parkimispileteid saab osta kõigist R-kioskitest, i-punktist, hotellidest, parematest kohvikutest ja restoranidest, samuti mõnest kauplusest.

“Parkimistasu tuleb maksta enne parkimise alustamist, mitte selle järel,” toonitas parkimist korraldava ettevõtte juht.

Parkimiskell

Parkimiskell, mis kinnitatakse autoaknale ja millega inimesed on harjunud, omab tasuta parkimise jõudu tänavugi, siin pole midagi muutunud.

Kui mootorsõiduki juht on parkimisaja kirjalikult või parkimiskella abil teada andnud, tekib parkimistasu maksmise kohustus Endla teatri esisel platsil kolme tunni möödumisel, kesklinna ja Vana turu piirkonnas 60 minuti järel ja ranna rajoonis ning sealsetes soodusparklates 30 minuti möödudes parkimise alustamisest.

Sarandi ütles, et ühessegi Pärnu linna tasulise parkimise alasse ei ole sõidukijuhil võimalik autoga pääseda, ilma et kohtaks parkimisala tähistavaid liiklusmärke. Peale selle on paljudes kohtades risti üle tänava maalitud tasulise parkimisala algust märgistavad sinised jooned.

Parkimistrahv on Pärnus 30 eurot. Ühe ööpäeva jooksul valesti parkinud autojuhti kaks korda ei trahvita, küll aga iga päev ikka uuesti, kui maksmata jätnud sõidukijuht või -omanik oma autot parkimisalalt minema ei vii.

Pärnu linna kodanikele kehtivad veel “pikad” piletid kestusega ühest kuust aastani.

Pärnakate sooduspilet

Kolme kuu pilet maksab end Pärnu linna sisse kirjutanutele 32 eurot.

Samuti on kodutänava kaart neile, kes elavad tasulise parkimisala tänavas ja kelle maja ees tuleks parkimistasu maksta. Neilt küsib linn neli eurot aastas, et auto segamatult koduukse ette seisma jätta.

Nõue on seegi, et nii parkimispiletid, -kellad, kirjalikud teated parkimise kohta kui muud parkimist lunastavad dokumendid tuleb parkimise järel jätta sõiduki esiaknale nähtavasse kohta.

Ajalised piirangud

Pärnus parkimisel kehtivad ajalisedki piirangud. Kesklinnas on parkimine tasuline läbi aasta esmaspäevast reedeni (riigipühad välja arvatud) 8–18.

Ranna piirkonnas ja soodusparklates tuleb parkimise eest maksta 18. juunist 31. augustini 10–19.

Vana turu ümbruses on parkimine tasuline aasta ringi esmaspäevast reedeni (riigipühad välja arvatud) 8–14.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles