Koduõlle valmistamine kogub populaarsust

Riina Martinson
Riina Martinson, toimetaja
:

Koduõlle valmistamine sarnaneb kodus leiva küpsetamisega: protsess pole keeruline, kuid aeganõudev ja poest saab kindlasti odavama toote, kuid omatehtu maitse ja lõhn tuleb võrreldamatult parem.

Jaanipäeva eel leiab internetifoorumitest pärimisi, kuidas ise kodus õlut teha. Kui täna tegema hakata, siis jaaniööks koduõlut enam valmis ei saa, küll on ees pikk suvi, et soovi korral mõnd mõnusat õhtut oma kätetööga rikastada.

End koduõlleentusiastiks nimetava Ardi Kadaniku väitel tuleb kodus õlle valmistajaid tasapisi juurde ja see pole sugugi enam vaid vanade meeste hobi: suur osa tegijaist on hoopis 25–35aastased mehed, kelle sekka satub mõni õrnemast soost katsetajagi.

“Tegu on omamoodi vennaskonnaga: kui korra nakatud, on raske välja pääseda,” muheles Kadanik. “See hobi pole teinud minust suuremat õlletarbijat, pigem meeldib mulle maitseid katsetada.”

Koduõlle valmistamine ei soodusta Kadaniku jutu järgi alkoholismi levikut, sest pelgalt joobe saavutamiseks pole mõtet koduõlut pruulima hakata: isetehtu tuleb poe omast kindlasti kallim.

Maitsemängud

Kui hinda silmas pidades pole suurtööstustega mõtet võistlema hakata, siis kodustegemise kasuks räägib tohutult lai mängumaa maitse timmimisel. Iga õlu on oma tegija nägu.

Kadanik toob näiteks belglasi, kes lisavad õllesse koriandriseemneid, nii mõru kui magusa apelsini koort, kummelit, kirsse ja vaarikaid. Eestis on levinum ehk kadakamarjade lisamine.

“Mängimise maad on palju, iseasi, milline maitse lõpuks tuleb,” kõneles Kadanik. “Üks on mulle selle kuue aasta jooksul küll selgeks saanud: maitsed on väga erinevad. Kui ühele meeldib vaarikaõlu, siis järgmisele 20-le ei pruugi see meeldida.”

Samuti oleneb valmis joogi maitse mitmest muust asjaolust. Sama retsepti järgi võib kahel mehel üsna erineva maitsega jook tulla, sest juba eri kaevu vesi annab oma maitsenüansi.

Paljud, kes mõelnud koduõlle valmistamisele, on peljanud esmajoones töö keerukust. Kodus saab mitmel moel õlut teha ja aega selleks võib kuluda nädalast kuudeni.

“Tänapäeval on juba neid, kes alustavad odralinnaste kasvatamisest, aga see on kõige keerulisem tee,” sõnas Kadanik. “Tegelikult, kui mõni nüanss endale alustuseks selgeks teha, siis õllevalmistamise protsess iseenesest keeruline pole. Aga arenguruumi jääb alati. Isegi kui sul on tunne, et oskad teha, on arenguvõimalusi.”

Tegijad aitavad

Internetist leiab ilmselt sadu retsepte ja muud nõu, kuidas kodus õlut valmistada. Algajate, aga loomulikult edasijõudnutegi abistamiseks on Kadanik loonud portaali Pruulimine.ee, kus tegijad foorumis oma kogemusi jagavad.

Algajale tundub kõige keerukam tooraine ja nõude hankimine. Esmalt tuleb vaadata kodunt küllalt suur pott, milles vett keeta. Kui tahate teha 30 liitrit õlu, peaks võtma 40-liitrise poti. Muidugi võib vett mitmes jaos keeta. Kindlasti peab olema kääritusnõu, asja ajab ära veinikäärituspudelgi. Siis on tarvis ankrut või pudeleid, kuhu õlu villida.

Õlut annab teha toidupoest ostetud maltoosast ehk linnaseekstraktistki, aga parema maitse saab pruulijate kinnitusel linnastest.

Eestis on mitu e-poodi, kust saab osta koduseks õlleteoks vajalikku: linnaseid, humalat, õllepärmi, eri kontsentraate ja nõusid.

“Loodan, et entusiaste tuleb ajapikku juurde,” sõnas Kadanik. “Eestimaine koduõlletegijate seltskond pole kade ja jagab omavahel teadmisi. Näiteks meie foorumis käib aktiivne nõuannete jagamine.”

Kadanikul jagub suviseid soovitusi neilegi, kes ise õlletegu ette võtta ei plaani.

Heaks suviseks janukustutajaks soovitab ta proovida õlut pooleks Sprite’iga. “See on leebe jook ega tee pead paksuks ja kui veel jääd lisada, on väga mõnus lahja janukustutaja,” lisas ta.

Suvine koduõlu

Linnaseekstrakti ehk maltoosat tootev Rakvere Põllumajandustehnika OÜ soovitab lihtsat suveõlle valmistamise retsepti.

* Maltoosapudeli sisu segada 6–8 liitris 45kraadises vees, siis jahutada virdesegu 25–30 kraadini ja lisada sellele 15–20 grammi suhkruga kääritatud pärm, katta virre pealt marliga ja lasta käia jahedas üks ööpäev.

* Soovi korral võib lisada humalaid, mida leiab apteekidest.

* Maitstes virret, saab teha paraja kangusega õlle. Kui kangus paras, sulgege õllenõu õhutihedalt ja viige külma, et käärimine lõpetada. Paari päeva pärast võib õlut juua.

* Õlut saab maitsestada kadakamarjade leotisega, piparmündi või ingveriga. Maitseained lisatakse õllevalmistamise alguses kuuma vette.

Allikas: Rakvere Põllumajandustehnika OÜ

Kirjuta toimetajalePrindi
Artikli märksõnadkoduõlu
ESIMENE SÜGISTORM
VABA AEG
maaelu
kooliuudised
60pluss.ee
arvamus
KIRJANURK
sport
TABLOO
VABA AEG
presidendivalimised
Gallup

Mida arvate presidendiks pakutavast Kersti Kaljulaiust?

Küsitluses on osalenud 1194 inimest
SUHTED
Saada vihje
Telli kuulutus
Viimased uudised
Gallup

Küsitluses on osalenud  inimest
Nädalalõpusaade
Looduspilt
Sport
Arvamus
Elu
Tarbija
Ajalugu
Arhiiv
Liitu Postimehe uudiskirjaga ja ole kursis päeva olulisimate uudistega!
Vali omale meelepärased teemad:
Aitäh, et liitusid
Postimehe uudiskirjaga!
Juba homme jõuab esimene uudiskiri sinuni.
TAGASI POSTIMEHE LEHELE