Tsirkuseartisti suvi möödub rännates

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilusad ja sõbralikud tsirkusehobused nautisid päikselise ilmaga õues väikest dušši.
Ilusad ja sõbralikud tsirkusehobused nautisid päikselise ilmaga õues väikest dušši. Foto: Urmas Luik

Pärnu pealinnapoolses otsas kirendab tsirkuselinnak, kuhu on ennast oma ratastel majakestesse sisse seadnud artistid ja areeniloomad saanud neile vajalikud elamistingimused.

Eile lõuna ajal olid Härma kaubahoovi naabruses piiratud platsil ja peatelgi kupli all kõigil käed-jalad tööd täis, õhtul andis Leifi Rahvusvahelise Meelelahutuse OÜ Tsirkuse Tuur Lauri Viikna käe all suvepealinnas kaks esimest etendust.

“Kes tahab kõhnuda, tulgu tsirkusesse tööle,” muheles filminäitlejast tsirkusetuuritajaks saanud Vladimir Božko ja lisas, et ta on kuu ajaga kümme kilo maha võtnud.

“Füüsilist tööd on palju, areenil on igal nööril ja sõlmel oma tähtsus, sest inimesed riskivad eluga,” rääkis Božko, kes kuulub tuuritavas trupis teenindava personali hulka.

Kiievi tsirkuse artist, Ukraina teeneline kunstnik Viktor Nikulin vaatab, kuidas tunnevad ennast tema hoolealused, neli aastast ninakaru.

“Varem tegelesin kiskjatega, lõvide ja tiigritega, aga need jäid vanaks ja on Jelgavas safaripargis, ninakarusid hakkasin dresseerima kolm kuud tagasi, nad on väga sõbralikud, söövad banaane,” selgitas Nikulin.

Pärnus on tunnustatud artist varemgi olnud ning nimetab lemmikkohaks plaaži, kuhu ta on jõudnud vaid kahel korral, kui ilm on olnud ilus.

Nikulini abikaasa Oksana esineb kavas väljaõpetatud puudlitega.

Tsirkusega seotud peresid on trupis teisigi. Nii ütles Valgevene teeneline kunstnik ja maailmakuulus džigitaažitäht Boris Lazarov, et numbris teevad kaasa ka tema kaks poega ja kaks miniat.

Noor habras naine tõi varjualusest üksteise järel välja hallitähnilised kaunid hobused, keda paar trupi liiget voolikuveega pesta aitas.

“Kui ilm on hea, peseme neid kaks korda nädalas,” mainis Lazarov ja ruttas pooleli jäänud toimetuste juurde.

Tsirkuse Tuuri direktor Olga Sinjakova rääkis, et tuuri platsi valides on neil kaks esimest küsimust “Kus on vesi?” ja “Kust saab voolu?”.

Kui nad nädalapäevad tagasi Pärnu jõudsid, oli sadanud ohtralt vihma ning muhklik muruplats nii pehme, et telgitreiler ei saanud sealt enam omal jõul välja. Asfaltplatsil olnud trupil kergem paika sättida ka maneeži, mis nõuab mättalise maa asemel siledat pinda.

“Programmi on kaasatud Valgevene riikliku tsirkuse ja Ukraina riikliku tsirkusetuuri artistid ning klounid on Venemaalt, Sankt-Peterburgist ja mustkunstnik elab Lätis. Programmi ettevalmistus algab detsembris, et jõuaks sõlmida lepingud ja koostada kava,” selgitas viiendat suve Viikna korraldatava Tsirkuse Tuuri direktor publikule nähtamatuks jääva eeltöö tausta.

Keerulistes olukordades ja loomingulise kollektiivi meeleoludes orienteerub Sinjakova enda jutu järgi põhimõttel “Piisab sellest, kui olla hea inimene”.

Nädalavahetus on etendustetihe, jaanipäeval pärast õhtust viimast etendust pakivad tuurilised asjad ja karavan liigub südasuvisel Eestimaal edasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles