Pernau Rahwateater mängib Gulliveri

Lenel Karu
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pernau Rahwateatri harrastusnäitlejaid motiveerib armastus näitlemise vastu.
Pernau Rahwateatri harrastusnäitlejaid motiveerib armastus näitlemise vastu. Foto: Ants Liigus

Pernau Rahwateatri uus suvelavastus “Gulliver ja Gulliver” räägib inimestest ja üksteisesse suhtumisest, ühendades realistliku teema hea muusika ja tantsusammudega.

“Gulliver ja Gulliver” põhineb Mati Undi 1970ndatel kirjutatud näidendil ja Juhan Viidingu laulutekstidel. Pernau Rahwateatri lavastuses esitab neid lugusid kohapeal Peeter Kaljumäe.

Lavastus räägib suhtumist – sellest, kuidas inimesed vaatavad mõnda kaaslast suure ja teist pisikesena. Gulliver leiab end korraga teistest tähtsamana, kuid peagi võetakse teda väiksena ja nii hakkab temagi arvama, et “nemad” on suured.

Rohkem kui meelelahutus

Lavastaja Meelis Sarve sõnade järgi tuleb tükis mängitud olukordi ette iga päev eri valdkondades. “Inimesed mõtlevad sageli, et “sind ma pean kummardama, sest sa oled mõjuvõimas ja vägev, aga sind ma ei tea ja kuna oled alalhoidlikum, siis järelikult mingisugune pisike tegelane”,” selgitas ta lavastuse põhiideed.

Selle aasta suvelavastus on eelmisel suvel mängitud lõbusast piraaditükist tõsisem ja lavastaja on võtnud uue suuna. Tema eesmärk ei ole teha puhast meelelahutust, vaid osutada mõnele valupunktile.

Sarve arvates ei ole lavastus raskepärane, sest palju on laulu, liikumist ja masse. Lavastaja väitel jätab “Gulliver ja Gulliver” palju vaataja otsustada ja tekstide taga on maailm, mille kohta igaühel võib tekkida oma lugu.

Uus suund on võetud trupi huvideski. Sarv rääkis, et sel aastal on lavaloos küll vähem teksti, seevastu sõnade mõtet on raskem välja tuua. Ta lisas, et teeb suvelavastust juba teist aastat, seega ei saa võtta ainult lihtsat materjali, vaid tuleb riskida ja minna üle veidi keerulisemale ainesele.

Harrastusnäitlejate trupp

Pernau Rahwateatri näitetrupp koosneb harrastusnäitlejatest, kes armastavad seda, mida teevad. Sarv sõnas, et asjaarmastajaid näitlejaid on kohati raskem motiveerida, kuid väga palju loeb publik.

“Harrastusnäitlejatel lööb tuluke särama rahva ees, siis annavad nad endast vaatajale kõik,” rääkis lavastaja. Lisades, et näitleja elu pole meelakkumine ja proovides näeb verd, higi ja pisaraid. Lavastaja nõuab näitlejatelt proovides alati maksimumi ja teeb kõva kriitikat, aga pärast etendust kiidab neid.

Võrreldes Pernau Rahwateatri algusaastatega, on näitlejate tuumik tugevnenud ja kuigi koosseis pole jäänud samaks, on juurde tulnud tublisid tegijaid.

Esietenduseni on jäänud mõni päev, kuid Sarve sõnade kohaselt on ta alati närvis viimase hetkeni ega suuda esietendust üldse vaadata. Eelmise aasta kuus etendust olid menukad ja külastajate arv ulatus ligemale 900ni.

Lavastaja usub, et üks põhjus suvelavastust vaatama tulla on see, et näitlevad tavainimesed, kes muidu töötavad näiteks müüja või haiglaõena. Sarv loodab, et lavastus kõnetab inimesi ja jõuab iga vaatajani omal viisil.

Esimest korda näeb “Gulliveri ja Gulliveri” neljapäeval Pärnu kuursaali kõlakojas, kaasa teeb 17 näitlejat. Tükk on kahes vaatuses, Gulliveri mängivad Janek Sirg ja Arvi Miilberg.

 

Pernau rahwateatri suvelavastus

Mati Unt/Juhan Viiding “Gulliver ja Gulliver”

Fantaasimäng kahes osas, kuursaali kõlakojas.

Lavastaja Meelis Sarv.

Etendused 28., 29., juunil, 5., 6. ja 13. juulil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles