Hansapäevad viivad juurte juurest puude juurde

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sportlikku mõõgavõitlust korraldatakse Pärnu hansapäevadel juba seitsmendat aastat järjest.
Sportlikku mõõgavõitlust korraldatakse Pärnu hansapäevadel juba seitsmendat aastat järjest. Foto: Urmas Luik

Reedest pühapäevani vältavad Pärnus järjekorras kümnendad hansapäevad, mis pakuvad tihedat programmi ja rahvusvahelist atmosfääri.

Üritused toimuvad sellel aastal neljal laval ja Eesti esinejate kõrval astuvad üles muusikud-näitlejad välismaalt. Leader-programmi keskaja festivalide raames jõuavad siia Soome, Prantsusmaa, Portugali ja Läti delegatsioon, kes kõik toovad kaasa oma kultuuriprogrammi ja käsitöölised. Peale selle näeb Saksamaa rahvusvaheliselt tuntud ansamblit Wolgemut, Norra koore ja Valgevene teatritruppi, mis annab klassikalises commedia dell’arte stiilis etenduse.

Puud jagavad iidset tarkust

Hansapäevade moto on samamoodi eelmise aastaga „Juurte juurde“, millele tänavu on lisatud alateema „Puude juurde“.

Mõte võtta hansapäevade teemaks just puud tuli festivali peakorraldajale Mart Tõnismäele Võrumaal Tamme-Lauri tamme uudistades. „Puu juures oli kiri, et see on arvatavasti aastast 1343, ja ma jäin mõtlema, et me teeme ju keskaja festivali ja see puu teab sellest ajast kui palju,“ selgitas peakorraldaja.

Festivalil on eraldi puiduala, kus puudele erilist tähelepanu pööratakse, näiteks tuleb sinna rääkima Hendrik Relve, kelle fotonäitust „Eesti põlispuud“ saab vaadata Endla Teatrikohvikus, Küüni galeriis ja Vallikääruski.

Puit on oluline materjal käsitöölistelegi ja puidust esemete meisterdamist näeb tänavusel festivalil ohtralt. Muuseumide alal näitab Eesti vabaõhumuuseum, kuidas kaevurakkeid valmistada ja püstkoda ehitada, ja Rannarahva muuseum õpetab puust laevukesi meisterdama.

Keskaja festivalide kojas peetakse puiduteemalisi loenguid, kus muu hulgas kõneldakse puidukahjustusest ja vanade maamajade restaureerimisest. Peale selle saavad festivali külastajad õppida ümarpuuriita laduma ja toimub võistlus selle peale, kes kõige kõrgema riida püsti saab.

Üritusi igale maitsele

Väliskülaliste esinemiste kõrval peavad korraldajad hansapäevade tõmbenumbriteks traditsioonilist mõõgavõitlust ja esimest korda etendatavat vabaõhulavastust „Teel maailma lõppu“.

Eesti ajaloolise mõõgavõitluse liit korraldab sportlikku mõõgavõitlusturniiri juba seitsmendat aastat.

Pearivaalidena ristavad sel aastal mõõgad Eesti ajaloolise mõõgavõitluse elavaks legendiks ja kõigi aegade eredaimaks täheks nimetatud Konstantin Aleksejev, võitlejanimega Diagrian ja noor võitleja Jaan Murumets ehk Barbar, kes on teel oma mõõgavõitleja karjääri tippu.

Loo „Teel maailma lõppu“, mida mängitakse kõigil kolmel päeval, on Ain Saviauk ja Tiit Alte spetsiaalselt Pärnu hansapäevadeks kirjutanud. Tegemist on Saviaugu sõnade kohaselt unenäolise tükiga, kus astub üles 30–40 harrastusnäitlejast koosnev trupp, kes on kokku tulnud Eesti eri nurkadest.

Käsitööturg laieneb

Hansapäevade turule on praeguseks registreerunud 317 kauplejat, mida turu korralduse eest vastutava Elo Juursalu andmeil on eelmisest aastast veidi rohkem. Eesti kaupmeeste kõrval pakuvad oma rahvuslikku käsitööd kauplejad Lätist, Leedust ja Ungarist.

Tänavu on erinevalt eelmistest kordadest avatud kaks laata. Tallinna värava ja Munamäe ümbruses tegutseb traditsiooniline keskaja turg, mis Juursalu ütlust mööda on „hästi hansalik“. Sealsetelt kaupmeestelt nõutakse just keskajale omast kaupa ja teenuseid.

Kuna müüjaid, kes hansaturul osaleda tahavad, on palju, on siiani langenud valik nende kasuks, kes sündmuse teemale vastavat kraami pakuvad. Kauplejatele, kes siiani on hansaturult kõrvale jäänud, on esimest korda Vallikääru aasal ja lava ümbruses avatud käsitöö- ja vanavaraturg, kus käsitsi valmistatud toodete kõrval saab soetada näiteks vanavara ja vanu raamatuid.

Mõlema laada müüjatelt nõutakse nagu varasematel aastatelgi hansapäevade temaatikaga sobivaid rõivaid: keskaegset kostüümi, rahvarõivaid või talupoeglikku riietust ja oma müügiplats tuleb teemakohaselt kujundada. Juursalu arvates täidavad kauplejad nõuet üha usinamalt. „Üldiselt on kaupmehed tublid. Iga aastaga muutuvad müügikohad ilusamaks ja kenamaks,“ kiitis ta.

 

Hansapäevad

„Inimesed, kui vähegi viitsite, valmistage endalegi keskaegsed riided ja tulge ja lustige!“ soovitas Mart Tõnismäe.

Näiteks reede õhtul tuleb kuursaalis hansapäevade ametlik jätkupidu, kus astub üles folkansambel Zetod, ja Artise villa õunaaias räägib Jaak Känd laupäeval puudeteemalisi muinasjutte. Boonusena jagatakse festivali külalistele laiali 5000 eksemplari ajakirja Imeline Ajalugu värsket numbrit.

Hansapäevade jõudmist Pärnusse tähistab teiste seas pubi ja sohvabaar Väike Klaus, kus neljapäevast pühapäevani toimub arvukalt tasuta kontserte ja muid üritusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles