Pidevad vihmasajud närvutavad maasika- ja varase kartuli saaki

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Kuigi Pärnu Vana turu värskest kraamist lookas letid kõneleksid justkui heast saagiaastast, on talunikud teist meelt: kehv ilm ei lase saagil küpseda ega põllule minna, kergitades seetõttu maasika ja varase kartuli hinda.

Eile Varbla vallast Mulgu talust maasikasorti “Bounty” müüma tulnud Ants Iman rehmab turuliste ostuhuvi kohta pärides käega, et küsitagu temalt kõike muud kui seda. Lühidalt: minek on kehv.

“Mari läheb peenral juba rohelisest peast hallitama. Iga päev ju sajab,” teatab maamees.

Marjakilo eest tahab talunik saada neli ja 750grammise karbi eest kolm eurot. Jah, seda on rohkem kui mullu jaaniku järel, aga mis teha, kui jaheda ja märja ilma tõttu on saak nigel.

Ümberringi punetava odavama Poola maasika kohta arvab maasikakasvataja, et nii huvitav, kui see ka pole, eelistab eestlane praegu “poolakat”. Ikka hinna pärast. Mullu hinnavahe kohalikke ei heidutanud ja võeti oma.

Soomlasedki eelistasid siis eestimaist importviljale. “Läksid lihtsalt Poola maasikatest mööda. Tänavu on neid kuidagi vähem ja enne jaanipäeva läks suurem osa üldse minema,” jutustab Iman.

Mädanik varitseb marju

Pühade aegu tegi Mulgu talu peremees kaupa Virtsus ja enne seda reedel Pärnus. Siis polnud põhjust nuriseda: ilm oli parem ja müükki edenes.

Kuid mulluste päikeseliste juunipäevadega tänavusi harvu helgemaid hetki muidugi kõrvutada ei anna.

“No eelmine aasta oli super, siis müüsin Virtsus nädal aega järjest maasikaid ja pühad sattusid ka keset nädalat olema. Kogu oma 2,5 hektarilt tulnud maasikasaagi müüsin seal maha,” meenutab Iman.

Siiski pole välistatud, et nüüdne maasikasaak ja -müük paremuse suunas ei võiks minna. Lubatavat kuivemat perioodi ja kui ennustused paika peavad, valmib mari ja hindki tuleb alla.

Ämbrite viisi ei küsi täna keegi marju, minevaimad on talunikul 750grammised maasikakarbid. Hinna kõrval on tagasihoidlike ostukoguste põhjus selleski, et suurem moositegu pole veel alanud.

Kui kaks–kolm korjet on tehtud, siis neljanda pealt tuleb praaki ehk väikest maasikat, mis mõttekam poole odavamalt moosimaasikana maha müüa.

Mulgu talu mehe läheduses kaupa tegev Helme maasikakasvataja Ermiine Põldma on Pärnumaa ametivennaga päri, et tänavuse maasikasaagi suurim nuhtlus on pidev vihmasadu.

Marju iseenesest on taimedel otsas palju, aga neid ei saavat kätte. “Nagu näiteks eilegi: hakkasime korjama, tuli äike ja lausvesi alla. Vesi seisab kile peal, marjadel valged otsad vees. Tuli kõik ära visata, sest mädanik läheb sisse. Nii et jah, saaki on palju, aga kätte ei saa,” ei tee nutune ilm Põldmalegi rõõmu.

Ehkki maasikahooaeg on alles alanud, pelgab Põldma, et kui sajud marju edasi “pesevad”, ei saa hilisemaidki sorte kätte.

Möödunud suvega tänavust võrrelda ei kannata, ent kui tuleks tuult ja vihma, veaks kodumaiste marjadega augustini välja.

Tuleks vaid paremat ilma

Eile pakkus Põldma turul kahte sorti maasikaid: “Polkat” ja “Honeoyet”, teised sordid pole veel valmis. Muidu prisked ja punased, aga ei küpse Põldma jutu järgi päris valmis ega lõhna nii, nagu peaks. Ütleb, et nagu külmutatuid marju müüks, sest napib tuult ja päikest, mis viljadele hea aroomi annaksid.

Mõlemad maasikad maksavad viis eurot kilo, suuremate marjadega poolekilone karp aga kolm eurot. Võrdluseks võib öelda, et aasta tagasi samal ajal küsiti Kanada päritolu varajase aedmaasikasordi ”Honeoye” kilo eest kolm eurot.

Ostjate huvipuuduse üle pole Põldmal põhjust kurta. Turiste on küll vähem kui varem, aga Valgamaa maasikakasvatajal on Pärnus aastatega välja kujunenud kindel klientuur, kes turule tulles sammud otsejoont tema suunas seab. “Nad usaldavad mind ja mu marjade kvaliteeti ja teavad, et ma ei pane silti “Eesti” niisama välja,” sõnab naine.

Eile öösel ja varahommikul Ikla kandist nopitud punapõsksete metsmaasikate müüjad ütlevad Pärnu Postimehele, et neil edeneb müük hästi ja seda krõbedast kümneeurosest kilohinnast hoolimata.

Kartulist ja kukeseentest

1.50 – 2.50 euroga värsket kartulit “Flavia” müütav Tõstamaal asuva Väike Oja talu perenaine Marge Hindreks räägib, et varase kartuli kasvatajate põli on praegu niisama raske kui maasikakasvatajatel.

Süüdlaseks muidugi see paljukirutud vihm, mis traktoriga põllule ei lase. Esmaspäevane sajuhoog loputas maakamara korralikult püdelaks.

“Üleeilseks mingil määral tahenes, aga eks probleeme ole ikka. Mõnes kohas öeldakse, et vihma on nii palju alla tulnud, et see vesi ei kao kuhugi,” maalib Hindreks olukorrast kurva pildi.

Rõõmsamaks ei tee talunikku müüginäidudki. Kauasele Vanal turul olijale ei meenu hoobilt ühtegi nii kehva aastat kui praegune.

Üks kesise müügi põhjusi on kindlasti hiline kevad, mis kartuli mahapanekut ja valmimist edasi lükkas.

Hindreks näiteks jõudis oma varase kartuliga turule kümme päeva hiljem kui tavaliselt. “Kevadel ei saanud kartulit maha panna, põllul olid pehmed augud sees. Ja on siiamaani, nii et ära mine traktoriga üldse peale. Tänavu on ilma poolest ikka “super” aasta. Jeeli-jeeli sain jaanipäevaks turule,” kostab ta.

Seenekorjajatel see-eest on vihmast rõõmu rohkem kui küll. Sindi proua Maria Andrejeva pakub kodukandist nopitud kukeseeni kilohinnaga 12 eurot. Kinnitades, et kõnekäänd “Nagu seeni pärast vihma” peab igati paika ja hea mekiga kukeseentel on Vanal turul hea minek.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles