Hansapäevade korraldajal on hing rahul

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajaloolise mõõgavõitluse liidu mehed näitasid ehedat keskaegset taplust, kus vastasele naljalt armu ei antud.
Ajaloolise mõõgavõitluse liidu mehed näitasid ehedat keskaegset taplust, kus vastasele naljalt armu ei antud. Foto: Ants Liigus

Pärnu Vallikääru ümbrus, mis nädalavahetusel inimestest kihas, on nüüdseks tühi ja festivalimelu meenutab vaid mõni kulunud koht muruplatsil. Pühapäeval lõpule jõudnud hansapäevad läksid ürituse peakorraldaja Mart Tõnismäe arvates igati korda. “Hing on rahul,” kinnitas ta.

Kolm päeva said külalised nautida keskaegseid üritusi ja laadamelu. Tõnismäe ütles, et peamine on hansapäevadel siiski kultuuriturg. Ta kiitis väga selleaastasi esinejaid ja nende kõrget taset.

Valgevene DiGrease’s Buffoon Theatre’i näitlejad andsid festivali jooksul viis etendust, mis kõik olid väga eriilmelised ja kandsid peakorraldaja sõnade kohaselt ehedat keskaja hõngu. Elevust tekitasid veel Lätist tulnud ansambel Obscurus Orbis ja sakslaste Wolgemut.

Kodumaistest esinejatest tõi Tõnismäe välja vabaõhulavastuse “Teel maailma lõppu”, milles tegi kaasa näitlejaid kõikjalt Eestist. Spetsiaalselt hansapäevade tarbeks loodud teatritüki tarvis tulid näitlejad kokku esmaspäeval ja andsid esimese etenduse juba reedel.

Festivali tippsündmuseks arvatud mõõgavõitlusturniir meelitas kokku suure hulga rahvast. Keskaegse varustuse ja relvadega peetud mõõduvõtmises jäi peale Konstantin Aleksejev, võitlejanimega Diagran, kes oli turniiri üks suurfavoriite. Tulises võitluses purunes ühe sõdija mõõk, kuid eemale lennanud mõõgaotsaga keegi vaatajaist õnneks pihta ei saanud.

Turniirile järgnenud massilahingus pandi võitlema viikingid ja slaavlased ning rohkem kui korra pidid pealtvaatajad võitlushoos piirete otsa kukkunud osalejate eest taganema.

Mitmelgi pool ei pidanud keskajahuvilised ainult kõrvalt vaatama jääma, vaid said ise tegutseda.

Kogu nädalavahetusel võis osa võtta mitmesugustest õpitubadest. Näiteks sai igaüks festivali ajal kerkinud erilisse sibulakujulisse puuriita kas või paar halgu lisada ja oma väike panus oligi antud.

Pitsimeisterdamise töötoast osavõtjaid ei olnud palju, see-eest tegutsesid nad usinalt.

Vahvat ettevõtmist leidus igaühele ning pere nooremad liikmed said lustida loomade seltsis.

Tõnismäe hindas eriti kõrgelt hansapäevadel loodud rahvusvahelisi sidemeid ja kinnitas, et väliskülalised jäid üritustega väga rahule, hoolimata sellest, et välismaal korraldatavad festivalid on meie kolmepäevasest üritusest märksa suuremad.

Ka avaldasid hansapäevadele tunnustust Viljandi vanamuusikafestivali korraldajad, kes kiitsid siinse ettevõtmise erisust muudest suveüritustest ja rahulikku, meeldivat õhkkonda.

Tõnismäe rääkis, et edaspidi on plaanis kahe festivali vaheline koostöö, näiteks olevat niimoodi lihtsam tuua Eestisse suuremaid esinejaid.

Tõnismäe sõnas, et järgnevatel festivalidel tuleks enam mõelda festivaliala kasutamise peale. Vallikääru lavale, mis peaks olema kõige tähtsam kontserdipaik, võiks kutsuda senisest enam suuri ansambleid.

Samuti jätkub arenguruumi laada puhul. Kuigi turu tase oli Tõnismäe hinnangul kõrgem kui eelmisel aastal, oli kauplejatega kohati veel erimeelsusi näiteks müügilettide asukoha või kauplejate väljanägemise suhtes, mis pidanuks olema võimalikult keskaegne. “Latt tuleb ikka kõrgele seada,” kinnitas peakorraldaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles