Ettevõtlik noor leiab suveks töö

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mama’s Toni Gelato kohvikus töötav Pille-Riin Peet usub, et aktiivsus on suvise töökoha leidmisel tähtsaim.
Mama’s Toni Gelato kohvikus töötav Pille-Riin Peet usub, et aktiivsus on suvise töökoha leidmisel tähtsaim. Foto: Urmas Luik

Suvi on Pärnus täie hooga käima läinud ja suvised ametikohadki täitunud. Igaüks, kes õpilasena proovinud töökohta leida, teab, kui keeruline see olla võib. Kui ühelgi tuttaval tööd pakkuda pole, tuleb ise tegutsema asuda.

Pille-Riin Peet, kes teenindab kliente hiljuti avatud Mama’s Toni Gelato kohvikus, ei näe selles probleemi. Talle hakkas itaaliapärast jäätist pakkuv koht meeldima ja tekkis mõte sinna tööle minna. “Teadsin, et osa müüjaid on umbes minuvanused, tulin kohvikusse kohale ja küsisin,” räägib Peet.

Sellel suvel põhikooli lõpetanud neiu usub, et kõige olulisem ongi enda aktiivsus. Ta kinnitab, et ise julgesti küsima minna, kuigi tööpakkumiskuulutust väljas pole, olevat viimase aja trend. Vähemalt tema tuttavate hulgas. Tõsi, kõiki pole küll edu saatnud, aga nii mõnelgi on hästi läinud.

Gen Metsaveer, kes sügisel läheb 11. klassi, hoiab silma peal Supeluse tänava nurgal velokardilaenutusel. Tema leidis endale sobiva töökoha tutvuste kaudu. Siiski on ta samuti kuulnud, et otse küsides olevatki kõige tõenäolisem tööd leida. “Ühe korra on siin isegi niimoodi käidud ja ülemuse numbrit küsitud,” meenutab noormees.

Kristiina Mölder sai töökoha Valgeranna seikluspargis ilmselt just tänu sellele, et söandas küsida. Plaan tööle minna oli neiul varakult ja seikluspark olnuks tema valik juba eelmisel suvel. Siis aga sai takistuseks noorus.

Sel kevadel jälgis Mölder hoolega, et kuulutuse ilmumist mitte maha magada. Ootamine kestis aga nii kaua, et ühel päeval otsustas ta seiklusparki helistada ja asja uurida. “Olid nemadki vist veidi kohkunud, et ma nüüd niimoodi küsin,” ütleb Mölder muiates. Tööle ta aga võeti.

“Võib-olla see näitaski, et ma tõesti tahaks just sinna minna, et see pole üks paljudest juhuslikest valikutest,” arutleb Koidula gümnaasiumis õppiv neiu, kes on veendunud, et julge pealehakkamine tõstab töölesoovija igal juhul ülejäänud otsijatest esile. Oma praeguse ametiga on ta väga rahul.

Pärnu õppenõustamiskeskuse karjäärinõustaja Maris Mets ütleb, et kui sobivat pakkumist parasjagu pole, saab töökoha väga hästi leida omal initsiatiivil. Üks variante on otsida infot asutuste kodulehtedelt, aga võib võtta elulookirjelduse näppu ja kohale minna. “Paljud ettevõtted ei kuulutagi, aga vajavad sellegipoolest tööjõudu,” selgitab nõustaja.

Mets usub, et võimalus on veel neilgi, kes alles nüüd otsustavad, et soovivad suvel tööd teha. “Noorematele kui 18 on väga vähe pakkumisi, vaid mõni harv,” nendib ta, kuid kinnitab, et töötajaid otsitakse kogu suve. Kellel vaja, saab abi õppenõustamiskeskusest, samuti tasuks uurida Pärnu noorte infoportaali üles pandud töökuulutusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles