Pärnaka mõte kogub hansalinnades toetust

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Kuuda.
Toomas Kuuda. Foto: Urmas Luik

Järgmisel aastal rahvusvahelisi hansapäevi korraldav Saksamaa linn Herford käivitas majanduskoostöö projekti, mis sündis pärnaka Toomas Kuuda mõttest kasutada rahvusvahelist hansaliikumist ettevõtetevahelise koostöö edendamiseks.

Kui kaks aastat tagasi toimusid Pärnus rahvusvahelised hansapäevad, pakkus kaubandus-tööstuskoja Pärnu esindust juhtiv Kuuda välja, et hansalinnade liit võiks senisest enam kasutada rahvusvahelist hansaliikumist koostööks hansalinnade ettevõtete vahel.

Hansaliikumise olemusse tungiv mõte meeldis Saksa linnade esindajatele ja hansalinnade liidu juhtidele ning selle tulemusena käivitati Herfordi linna juhtimisel majanduskoostööd ettevalmistav projekt “Hansa Business Reloaded”. Ettevõtmises osaleb 26 linna, millest enamik on Saksamaalt, aga ka näiteks Novgorod Venemaalt, Valmiera Lätist, Visby Rootsist ja Eestit esindav Pärnu.

Läinud nädalal toimus Saksamaal Lüneburgis rahvusvaheliste hansapäevade ajal “Hansa Business Reloadedi” töökoosolek. Iga linn oli valmis kolme aasta jooksul panustama 6000 eurot, et Herfordi linn ja Münsteri ülikool saaksid ettevõtete vajadusi uurida ja ehitada üles koostöövõrgustiku.

“Kui ettevõtetel läheb hästi, laekuvad maksud ja Pärnul on võimalik areneda. Kui töökohti pole, lähevad noored Tallinna ja linna elanikkond väheneb,” ütles Kuuda.

Üks Pärnumaa ettevõtete huve on pääs Saksamaa turule. Balti Trafo, Oshino Electronics ja taastusravikeskus Estonia ongi juba kinni haaranud võimalusest “Hansa Business Reloadedi” kaudu omale partnereid leida, tõenäoliselt liituvad nendega Taptapsoft ja Pärnumaa puiduklaster. Kes veel on asjast huvitatud, võiks ühendust võtta kaubandus-tööstuskoja Pärnu esindusega.

Järgmisel aastal Herfordis hansapäevadel on kavas korraldada hansa ärifoorum, kuhu oodatakse osalema kuni 350 hansalinnade ettevõtjat. Foorumi eesmärk on tekitada ettevõtjate kohtumispaik, et luua ärikontakte nii tavalisteks ostu-müügitehinguteks kui ühistööks teenuse- ja tootearenduses.

“Mitte mina ja linnavalitsuse töötajad ei peaks seal osalema, vaid ettevõtjad,” lausus Kuuda. “Pole vaja mingit üldist juttu, ettevõtjad peavad omavahel konkreetseid plaane arutama ja suhteid looma.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles