Mihklis meenutab hauatähis metsavend Mihkel Havi

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Havi.
Mihkel Havi. Foto: Arhiiv.

Mihkli kalmistul avatakse neljapäeval, 12. juulil hauatähis metsavend Mihkel Havi ja tema salga liikmetele, kell 13 algava ürituse avab Kaitseliidu Pärnumaa maleva pealik Mehis Born.

Hauatähis avatakse kaitseministeeriumi, Kaitseliidu Pärnumaa maleva, Eesti sõjahaudade hoolde liidu ja Põrgupõhja Risti seltsi koostöös ja “Põrgupõhja retk 2012” ürituste raames.

Metsavendade hauatähise pühitseb Mihkli koguduse õpetaja Kaido Saak. Sõna võtavad Eesti endiste metsavendade liidu juhatuse esimees Arnold Ojaste, ajaloolane Mati Mandel ja Eesti sõjahaudade hoolde liidu tegevdirektor Tiina Tojak.

Julgeolekuministeeriumi Läänemaa osakonna operatiivgrupp ründas metsavendade punkrit 23. juunil 1949 Tarva küla lähedal soos kaheksa kilomeetri kaugusel endisest Rootsi raudteejaamast. Tulevahetuses hukkus kuus metsavenda: Mihkel Havi, Jaan Kangur, Artur Lõhmus, Arnold Paltson, Anton Sooaru ja Jaan Vaher.

Julgeolekumehed jätsid tapetud metsavennad punkriasemele. Nende säilmed maeti 2001. aastal ümber Mihkli kalmistule.

Eelmisest suvest on Koonga vallas Mihkli kirikuaias avatud mälestusmärk metsavend Ants Kaljurannale, keda rahvasuus tunti hüüdnimega Hirmus-Ants. Mälestusmärk 13. märtsil 1951 hukkunud Kaljurannale on sümboolne, sest nii nagu tema puhul on paljude teistegi metsavendade matmiskoht teadmata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles