Rahanappuses Pärnu pakub turistidele reoveelõhna

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühavaimu tänaval levib väljaheidete hais.
Pühavaimu tänaval levib väljaheidete hais. Foto: Ants Liigus

Juba kuus aastat on Pärnu kesklinna ettekandjad sunnitud klientidele selgitama, miks nende mõnusat istumist segab väljaheitehais, linnavalitsus pole haisu kaotamiseks siiani raha leidnud.

2006. aastal paigaldati Rüütli ja Kuninga tänava alla uued vee- ja kanalisatsioonitorud. Paraku ei jätkunud tollal raha selleks, et ühendada linnale kuuluva Pühavaimu 15 kanalisatsioonitorustik tänavakanalisatsiooniga ja reovesi suundub sademeveetorustikku. Et sademevee restkaevud peavad olema avatud, levib halb lõhn tänavale.

Külastajad nurisevad

Frens Café tegevjuhi Katrin Lepiku sõnade järgi ei meeldi klientidele sugugi, kui nad väljas laua taga istudes väljaheitehaisu tunnevad. Eriti on halba lõhna tunda märgade ilmade ja lõunatuulega. “Kanalisatsiooniga on õuel ka jama, lööb kaevu ja WCd triiki täis,” ütles ta.

Lepiku jutu järgi on kliendid ettekandjatelt küsinud, mis nii hirmsasti haiseb, ära pole keegi sellepärast läinud. “Lõhn pole selline, et ei saaks istuda ja lausa lämmataks, lihtsalt tunned ebameeldivat haisu,” selgitas ta.

Frens Café on Pühavaimu 15 töötanud ja linnale renti maksnud neli aastat, kogu selle aja on olnud haisu tunda.

Kohviku Mahedik üks perenaistest Evi Kuusik pidas Pühavaimu tänaval levivat lehka väga tüütavaks ja ebameeldivaks. “Kliente see häirib. Mõni on seda teenindajatele öelnud, kuid õnneks on meil ka hooviterrass välja pakkuda,” rääkis ta.

Kuusiku hinnangul on hais tugev ja seda on tunda kuni sügiseni, mil välikohvik töötab. “Sellist asja ei tohiks olla, ikkagi kesklinn,” lausus ta.

Pühavaimu tänaval leviv hais ei häiri üksnes kohvikukülastajaid, vaid ka linnaelanikke, näiteks pärnakas Jaan Roosnurm helistas sel põhjusel toimetusse. “Haiseb peaaegu pidevalt aasta läbi. Kui tuul on lõuna poolt, levib see Frensi ja Mahediku laudade poole,” kirjeldas Roosnurm Pühavaimu ja Kuninga tänava ristmiku juures asuva restkaevu mõju.

Tänav tuleks üles võtta

Frens Café juhataja Tiit Ojaveski arvates tulnuks Pühavaimu 15 kanalisatsioon juba siis välja ehitada, kui Pühavaimu tänavale betoonkivisillutis pandi. “Minu teada tuleks nüüd kogu Pühavaimu tänav üles võtta,” ütles ta.

Ojaveski tõdes, et kogu asja ringitegemine on üsna rahamahukas, tänava ääres on aga linna majad. “Ei tea, miks siis ei tehtud, tänav oli ju üles kaevatud,” sõnas ta.

Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna juhataja Mait Talvoja ütles, et tööde kohta on isegi hinnapakkumine võetud, kuid seni pole eelarves selleks raha leitud. “Põhimõtteliselt on see investeering, suur raha. Ei mäletagi, millal linnavara remondiks oleks raha jätkunud,” kõneles Talvoja.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles