Birgit Suits: Rinnapiim on titale parim

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Birgit Suits.
Birgit Suits. Foto: PP

Vastab Birgit Suits, Pärnu haigla lastearst

Kolmapäeval algab 20. ülemaailmne rinnaga toitmise nädal, mille vältel teavitatakse üldsust, miks on ema rinnapiim imikule kõige parem toit.

1.-7. augustini toimuva nädala raames on Pärnu haigla konverentsisaalis kolmapäeva pärastlõunal tasuta loeng „Imetamine – nõuannete muutused viimase 100 aasta jooksul“. Lektor on Ada Vahtrik Ida-Tallinna keskhaiglast. Pärnu haigla perekoolis 6. augusti pärastlõunal toimuv imetamise loeng on samuti kõigile tasuta.

Lastearst Birgit Suits tõdeb, et Eesti emad tahavad oma lapsi rinnaga toita. “Väga vähe on neid naisi, kes kohe sünnitusmajas keelduvad imetamisest. Paari kuu pärast aga sageli jätkatakse toitmist piimaseguga,” kirjeldas ta.

Miks Eesti emad lõpetavad nii vara rinnaga toitmise?

Põhjused pole selged, kuid kindlasti on imetamise heal algusel ja toetaval suhtumisel tähtis roll selles, et imetamine kestaks kauem. Maailma tervishoiuorganisatsioon (WHO) soovitab toita lapsi ainult rinnapiimaga kuni kuuenda elukuuni. Sel ajal pole vaja beebidele midagi muud anda. Ei vett ega teed, sest rinnapiim on nii söök kui jook. Alates kuuendast elukuust peaks aga alustama lisatoiduga, samal ajal jätkata rinnaga toitmist kuni lapse kaheaastaseks saamiseni. On küll 21. sajand, kuid imikule ei ole paremat toitu kui ema piim suudetud välja mõelda ega toota.

Suhtlete igapäevaselt noorte emadega. Mis on teie missioon selles töös?

Pärnu haigla on võtnud eesmärgiks suurendada nende laste arvu, kes on sünnitusmajas ainult rinnapiimatoidul. Loodame, et selle abil suureneb nende laste hulk, kes kuuenda elukuuni saavad ainult rinnapiima.

Noored emad on sageli ebakindlad, nad vajavad palju julgustamist ja toetamist rinnaga toitmisel. Tihti kaheldakse endas: kas piima on ikka piisavalt. Toeks peab olema nii meditsiiniline personal kui ka pere. Väga vähe on neid naisi, kes tõesti ei ole suutelised oma last rinnapiimaga toitma.

Emade harimist oleks tark alustada juba enne sünnitamist.

Et imetamine õnnestuks paremini, olemegi alustanud lapseootel naiste õpetamist perekooli loengutes juba enne sünnitust. Loengutesse on oodatud nii oma esimest last ootavad pered kui korduvsünnitajad, sest imetamise seisukohad on viimaste aastatega siiski muutunud. Kindlasti võiks tulla just need emad, kes mingil põhjusel pole oma eelmist last rinnaga toitnud või on toitmine jäänud lühiajaliseks.

Kodus beebiga toime tulla on emal märksa keerulisem, kellelt ta siis nõu saab?

Pärnu haiglas töötab imetamis-nõustamiskabinet, kus kaks päeva nädalas võtab vastu ämmaemand. Soovitan imetamisprobleemide korral esmalt sinna pöörduda, sest piimasegu andmine on kõige lihtsam lahendus, kui laps ei kasva piisavalt, aga kas alati kõige õigem, see on iseasi.

Kindlasti annab vähese rinnapiima hulka suurendada, kuid seda peaks tegema lastearsti või ämmaemanda järelevalvel. Kui probleem vajab kiiret abi, võib alati pöörduda sünnitusjärgse osakonna valveämmaemanda poole või minna lastearsti vastuvõtule.

Kindlasti ei soovita me vastsündinutele pakkuda rõngaslutti ja toitmist lutipudelist. Piirame piimasegude ja lutipudelite reklaamimist haiglas.

Sügisest tahame alustada emade-beebide vestlusringidega, kus anname emadele võimaluse üksteisele nõu ja tuge pakkuda kõiges, mis seondub imetamise ja vastsündinu hooldusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles