Pärnus esineb organist David Timm

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Organist David Timm.
Organist David Timm. Foto: Pärnu Postimees

Kolmapäeval, 1. augustil esineb Tallinna orelifestivali raames Pärnu kontserdimajas Saksamaa organist David Timm koos Tõnu Naissoo ja Collegium Musicalega.

Suurepärane improviseerija, arranžeerija ja helilooja David Timmi ülesastumised Tallinna rahvusvahelisel orelifestivalil on alati pälvinud suure publikuhuvi ja menu. Seekordsel festivalil on kava üles ehitatud spirituaalidele ja improvisatsioonile. David astub üles koos meie džässi suurkuju Tõnu Naissooga, kaasa teeb kammerkoor Collegium Musicale Endrik Üksvärava juhatusel.

David Timm sündis 1969. aastal Kirde-Saksamaal Wareni linnas. Ta on laulnud Leipzigi Tooma kiriku kooris ja sai hiljem koori prefektiks. 1989–1995 õppis Timm Leipzigi muusikakõrgkoolis kirikumuusikat, orelit, improvisatsiooni ja dirigeerimist.

Lõpetanud kirikumuusikaõpingud, lihvis David Timm oma klaverimänguoskust Leipzigis Markus Tomase juures ja õppis mõnda aega Salzburgi Mozarteumis Karl-Heinz Kämmerlingi juhendamisel.

Alates 1999. aastast on Timm Leipzigi vokaalansambli muusikadirektor. Dirigendina on ta tegev Mendelssohni kammerorkestri, Leipzigi barokkorkestri, Chursächsischen Philharmonie ja MDR-Kammerphilharmoniega ning osalenud  festivalidel.

Aastatel 1998–2002 õpetas David Timm koori- ja orkestrijuhtimist Halle kirikumuusika koolis ning alates 1998. aastast õpetab ta oreliimprovisatsiooni Leipzigi muusikakõrgkoolis.

Timm on võitnud esikoha pianistide improvisatsioonikonkursil Weimaris (1991), I Bachi oreliimprovisatsioonide konkursil Weimaris (1997) ja V rahvusvahelisel oreliimprovisatsioonide konkursil Gmündis. 1998. aastal sai ta Leipzigi noore muusiku stipendium.

Tõnu Naissoost on ammu saanud meie džässmuusika suurkuju. Üpris vaikselt ja omaette on ta läbi käinud jahmatavalt pika tee: mitme kontinendi kontserdilavadel on ta olnud juba 45 aastat ja maailma džässikorüfeede nimekiri, kellega elu on teda viinud koos mängima, äratab ühevõrra nii imetlust kui aukartust. Aktiivse heliloomingulise ja interpreeditegevuse kõrval on Tõnu Naissoo Eesti muusika- ja teatriakadeemia džässmuusika osakonna dotsent.

Kammerkoor Collegium Musicale tuli kokku 2010. aasta oktoobris dirigent Endrik Üksvärava eestvedamisel. Koori eesmärk on rikastada ja edendada Eesti muusikamaastikku, pakkuda häid muusikaelamusi publikule nii Eestis kui ka väljaspool. Koori repertuaar ulatub renessansist tänapäeva: Gesualdo, Schütz, Bach, Mendelssohn, Messiaen, Rautavaara, Pärt, Tormis jt. Olulisel kohal on vanamuusika ja eesti heliloojate teosed.

Koor osales 2011. aastal mitmel konkursil: rahvusvahelisel koorifestivalil Tallinn 2011 saavutati kammerkooride kategoorias III preemia; juuli alguses Itaalias Gorizias toimunud Seghizzi 50. rahvusvahelisel koorikonkursil võideti viis esikohta ja grand prix. Septembris osales koor Itaalias Arezzos 59. rahvusvahelisel koorifestivalil Polifonico 2011, kust naasti II kohaga grand prix’ voorust, kahe kategooria võidu ja eripreemiaga uue muusika voorus.

Eesti kooriühing tunnustas Collegium Musicale tegevust aasta koori 2011 tiitliga ja Endrik Üksväravat aasta noore dirigendi tiitliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles