Moos on esialgu vaid leedulaste saial

Enn Hallik
, London
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu imelaps Ruta Meilutyte.
Leedu imelaps Ruta Meilutyte. Foto: AP Photo

Leedu lapsujuja kullavõit tekitas enne meie ühe tõsisema medalikandidaadi Nikolai Novosjolovi esinemist huvi natuke ringi vaadata, kuidas teistel meie naabritel on läinud.

Selgub, et kaabuga vehkida pole põhjust kellelgi. Soome Iltalehti kolleeg iroonitses teisipäeva hilisõhtul, et tema väljaanne saatis Londonisse viis ajakirjanikku, viit medalit ei paista soomlastele aga kusagilt.

Esimene variant, püstolilaskja, olevat juba luhtunud. Et kui, siis äkki odaviskes, aga mitte Pitkämäki, kel pole parimad ajad, vaid hoopis noorem mees Manni.

Soomlane rääkis aga ka niisugusest huvitavast uudisest, et nende mäesuusatamise maailmameister Kalle Palander elavat nüüd Eestis. Ostnud Kohtla-Järve kanti lagunenud mõisa, naine õppinud Tartu ülikoolis ja puhuvat eestit.

Aga vaadakem lähinaabruses edasi. Rootsi sai teisipäeval ühe hõbedakese kätte ja tõusis 42 medaliriigi sekka.

Venelastel oli käes kaks kulda, kaks hõbedat ja neli pronksi, ning kuigi nende alad on veel ees, käivad nad ringi hapude nägudega - vähe!

Taanil on üks hõbe, aga valgevenelased ütlevad otse - katastroof seni. Isake president seadnud ülesandeks viis kulda, praegu pole veel medali poegagi.

See-eest kasahhid, kes pole küll meile mingid naabrid, aga pole oma suurusele vaatamata seni justkui eriline spordirahvas, on tasku pistnud juba kolm kulda. Eriti rõõmsad olid nad veteranrattur Vinokurovi võidu üle ja seda rõõmu võiksime jagada nii inimlikult, sest Vinokurov tõusis olümpiavõitjaks pärast mullust ülirasket vigastust (vaagnaluu murd ja mis kõik veel) kui omakasupüüdlikult. Just Vinokurov kutsus Kirsipuu Jassi soovitusel Astanasse Tanel Kangerti.

Lätlased olid vähemalt kolmapäeva hommikuks meiega samal tasemel ehk medalita. Ei ole küll kuulnud, kas nad on omade senise esinemisega sama rahul kui meie (kui tõele au anda, pole ju eestlastest seni keegi kõrbenud!), aga ühes asjas tegid nad põhjanaabritele ärtust ära.

Nimelt andsid välja palju informatiivsema olümpiadelegatsiooni raamatukese.
Kirjas on, et lätlasi võistleb Londonis 46 (Atlantas ja Pekingis 47), lühidalt on kirjas nende olümpiaajaloo tähtsündmused, nimetatud ära ka kõik olümpiamedalite võitjad. Väikese üllatusena on lätlastel Londonis ka üks sünnilt pärnakas - maadlejate sparringuks võeti kaasa 1957. aastal Pärnus ilmavalgust näinud Andrejs Smigarevs.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles