Avastusi Soomaast Võrtsjärveni

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Suvi on rändamiseks parim aeg. Miks mitte võtta ette uurimisreis Viljandimaale — keset Eestit asuvasse maakonda, mis on uhke oma ajaloo ja siit võrsunud suurmeeste üle.

Viljandimaa eri nurgad on sootuks ise nägu ja seepärast tasub siia tulla rohkem kui üheks päevaks. On parem, kui planeerite reisiks kaks, kolm või isegi neli päeva! Siis jõuate käia Põhja-Viljandimaa põnevates paikades, teha tutvust Soomaa laante ja rabadega, imetleda Mulgimaa maastikke ning hullata Võrtsjärve lainetes. Mõistagi tuleb teil külla tulla ka piirkonna südamesse Viljandisse.

Suvel on Viljandis palju rahvarohkeid sündmusi: 11.-15. juulini leidis aset vanamuusika festival, 26.-29. juulini pärimusmuusika festival ning 2.-4. augustini müriseb lossimägedes “Rock Ramp”.

Vaadata saab teatrietendusi: Ugala mängib Viljandis Männimäe külalistemaja aias laste suvelavastust “Tuul pajuokstes” ning Olustvere mõisa reheküünis lavastust “Ööhaigur”.

Mõisahuvilistel tasub tähele panna, et täna ja homme, 3. ja 4. augustil avavad külastusmängus “Unustatud mõisad” kõigile huvilistele oma uksed viis Viljandimaa pärlit: Suure-Kõpu, Heimtali, Pärsti, Olustvere ja Õisu mõis.

Kindlasti leidub siin sobivaid paiku ka neile, kes otsivad rahu ja vaikust. Tulge Viljandimaale, sest siit leiate tükikese tõelist Eestit!

 

1 Soomaa

Rahvuspargi külastuskeskuses on saadaval kogu info Soomaa matkaradade, lõkkekohtade, vaatetornide ja huviväärsuste kohta.

 

2 Hüpassaare

Hüpassaare majamuuseum tutvustab helilooja Mart Saare elu ja loomingut. Selle juurest saab alguse viie kilomeetri pikkune laudtee, mis viib Kuresoo raba kirdeossa. Kel soovi, võib supelda samas laukas, kus Mart Saar end kunagi värskendamas käis.

 

3 Lubjassaare eramuuseum

Lubjassaare talus veetis oma lapsepõlve esimene eesti soost maalikunstnik Johann Köler. Tema sugulaste rajatud eramuuseumis on tallel Köleri maalide koopiad ja talle kuulunud esemed, ajaloolised tööriistad ja sõidukite kollektsioon.

 

4 Suure-Kõpu mõis

Suure-Kõpu mõisa peahoones saab uudistada seinamaalinguid, mis restaureeriti hiljutiste taastamistööde käigus. Esimese korruse maalingute eeskujuks on olnud Pompei freskod, imetlemist väärib ka kunstmarmorist seintega peosaal. Mõisas tegutseb Kõpu põhikool.

 

5 Heimtali mõis ja muuseum

Heimtali mõis on muutunud pärast hiljutist renoveerimist tõeliseks pärliks. Selle peahoones töötab põhikool. Kompleksi kuulub spordihoone, mis on sobitatud vana ringtalli maakivimüüride vahele. Veidi eemal asub koduloomuuseum, kus on tallel tuhanded käsitööesemed.

 

6 Karksi ürgorg ja lossivaremed

Karksi ordulossi varemete juurest saab nautida kaunist vaadet ürgorule. Põhiliselt maakividest suur loss hävis XVIII sajandi algul. Varemete vahel seisev Karksi Peetri kirik tegutseb aga praegugi, viltusest tornist hoolimata.

 

7 Õisu mõis ja matkarada

Õisu mõisas taastamistööd alles käivad, kuid vaatamist väärib seegi. Soovijad saavad jalgu sirutada Õisu ürgoru matkarajal ning ronida Õisu järve vaatetorni.

 

8 Loodi Põrgu

Paistu ürgoru kõrgete kallaste vahel peidab ennast liivakivipaljand, mis on 15,2 meetrit kõrge ja 23 meetrit lai. Sellest voolab välja allikas, mis suundub Viraski ojja. Kaunisse kohta tavatsevad tulla noorpaarid oma pulmapäeval.

 

9 Viljandi järv

Paadimehe legendiga tuntuks saanud Viljandi järve ääres saab paati laenata tänapäevalgi. Menukas on mullu rannas avatud uhke mänguväljak, suurematele lastele pakub põnevust vettehüppetorn.

 

10 Muuseumid ja skulptuurid

Viljandi muuseum, vana veetorn, kust avaneb vaade kogu linnale, ning tuntud maalikunstniku järgi nimetatud Kondase keskus on kohad, kuhu kesklinnas kindlasti sisse tasub astuda. Pilti tasub teha ka Johan Laidoneri, Johann Köleri, August Maramaa ja Carl Robert Jakobsoni skulptuurist.

 

11 Viljandi ordulinnuse varemed

Viljandi ürgoru veerel asus seitsesada aastat tagasi Eesti ja Läti alade silmapaistvaim ordulinnus. Tänapäeval on seal põnevad varemed, kust avaneb järvele kaunis vaade. Lossipargis tasub jalutada üle kuulsa rippsilla, puhata saab pärimusmuusika aida kohvikus.

 

12 Veelaudurite park

Juuni lõpul hakkas Viljandis Paala järve ääres tööle wakepark, mis pakub märgi elamusi. Kahe terasmasti vahele on tõmmatud tross, mille külge kinnitatud veonöör tõmbab mootori jõul veelaudurid üle järve.

 

13 Ennuksemäe punker

Raassilla külas Ennuksemäel taastatud punker annab aimu sellest, kuidas metsavennad end teise maailmasõja ajal varjasid. Mäekünka sisse kaevatud urkas on magamisasemed, küttekeha ja kaks väljapääsu. Kes julgeb, võib sinna ka ööbima jääda.

 

14 Valma küla

Võrtsjärve vanima kaluriküla sadamast on võimalik hea õnne korral kala osta. Järve ääres pakub majutust ja tegevust mitu turismiettevõtjat, võimalik on ronida vaatetorni ja panna oma julgus proovile

seikluspargis.

 

15 Vaibla

Võrtsjärve põhjakaldal Vaiblas on kena suvituskoht liivaranna ja madala sooja veega. Puhkajad saavad peatuma jääda kämpingutesse ja puhkemajadesse.

 

16 Võrtsjärve külastuskeskus

Emajõe algusesse Jõesuu puhkealale on turistide tarvis ehitatud randumissild, vaatetorn ja külastuskeskus. Sealt saab infot Võrtsjärve piirkonna puhke- ja turismivõimaluste kohta, vaadata näitusi, puhata jalga ja korraldada üritusi.

 

17 Kalesõidud Võrtsjärvel

Väikesed rühmad on oodatud Võrtsjärvele lõbusõitu tegema ajaloolise kalepurjekaga. Sõidu ajal räägib meeskond kale ehitamisest, purjetamisest ja traalpüügist, pakub kalasuppi ja viib soovi korral Tondisaarele.

 

18 Parika raba ja järved

Parika järve vaatetorn on hea koht, kust jälgida sookurgede lendu üle raba. Aimla looduskeskuse juurest suundub tee ka südamekujulise Parika väikejärveni, mille ümbruses kulgeb laudrada.

 

19 Olustvere mõisakompleks

Olustvere on Viljandimaa silmapaistvaim mõisaansambel, kus vaatamist väärivad nii mõisa juugendstiilis häärber, selle kõrvalhooned kui liigirikas park. Tegevust leiab erinevates kodades, saab ratsutada ja uurida väljapanekuid.

 

20 Suure-Jaani

Muusikafestivali linnas Suure-Jaanis saab aasta läbi uurida heliloojate Kappide muuseumi. Kaunist vaadet pakuvad Suure-Jaani keskel paiknev paisjärv ja selle lähedal kõrguv Suure-Jaani Ristija Johannese kirik.

 

21 Võhma küünlatehas ja parafiiniliuväli

Kunagises lihakombinaadi linnas Võhmas on tööle hakanud küünlavabrik. Huvilised saavad käia tehases ekskursioonil, lustida selle sisehoovis mänguväljakul, uurida väikeloomaaia asukaid ning liuelda parafiinikattega uisuväljakul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles