Mitt Romney Euroopa-ämbrid

, Stockholm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA vabariiklaste presidendikandidaat Mitt Romney koos abikaasa Anniga Poolas Varssavi ülestõusu memoriaalil. Seal läkski Romney pressiesindaja ajakirjanikega sõnelema ja soovitas neil oma teist suud suudelda.
USA vabariiklaste presidendikandidaat Mitt Romney koos abikaasa Anniga Poolas Varssavi ülestõusu memoriaalil. Seal läkski Romney pressiesindaja ajakirjanikega sõnelema ja soovitas neil oma teist suud suudelda. Foto: Reuters

USA vabariiklaste presidendikandidaadi Mitt Romney äsjane Euroopa turnee pälvis ajakirjanduses hävitava hinnangu.

Romney kriitilised väljaütlemised Venemaa suunal ja Iisraeli kui riigi kiitmine ei pruugi osale ameeriklastest sugugi meeldida. USA presidendikandidaadi Euroopa ringreis lõppes juuli viimasel päeval Poolas, kus ta kohtus ametiühingukoondise Solidaarsus ühe looja ja Poola endise presidendi Lech Walesaga.

Walesa avaldas lootust, et USA liigub taas majanduslikule tõusule, sest see edusamm oleks vajalik ka Euroopale.

Solidaarsuse praegused juhid keeldusid Romneyga kohtumast tema leige suhtumise tõttu Ameerika ametiühingute õigustesse.

Poola külastust peeti Romney visiidi käigus oluliseks, pidades silmas Poola päritolu Ameerika valijaid. Ent nii visiidi algus kui lõpp olid õnnetud.

Kriitika olümpial

Londonis, mis oli Romney esimene peatus, suutis ta marru ajada britid, kritiseerides olümpiamängude ettevalmistusi ja puudusi turvakorralduses.

”Kindlasti on kergem korraldada olümpiamänge kõnnumaal,” vastas Briti peaminister James Cameron, viidates Salt Lake Citys 2002 toimunud taliolümpiale, mille korralduskomitee esimees oli Romney.

Järgmisel päeval muutis külaline Ameerikast oma kriitika ülistuseks, kuid asjata. Ajalehed nimetasid Romney meelemuutust nina tuule järgi seadmiseks.

Naiivne ja eelarvamustega

Samasugune, et mitte öelda isegi suurem ebaõnnestumine oli Romneyl Iisraelis. Ta nimetas Jeruusalemma Iisraeli pealinnaks ja nõudis USA saatkonna Tel Avivist sinna kolimist, jättes arvestamata, et Ida-Jeruusalemma anneksiooni Iisraeli poolt pole rahvusvaheline üldsus tunnustanud.

Times of Israelis avaldatud intervjuus väitis Romney, et majanduslikud lõhed jõuka ja dünaamilise Iisraeli ning Palestiina vaeste piirkondade vahel olenevad ”kultuurist ja mõnest muust asjaolust”. Selle arutluse eest sai ta rassismisüüdistuse.

”See on rassistlik väljendus. See mees pigistab silmad kinni selle suhtes, et Palestiina majanduse kängumise põhjuseks on Iisraeli okupatsioon,” kritiseeris Palestiina poliitik Saeb Erekat.

Euroopa meedias kirjeldati Mitt Romneyt kui naiivset ja eelarvamusi täis inimest.

Lakkuge mu p***et!

”Ta on ennast Lähis-Ida probleemide lahendajana diskvalifitseerinud,” kommenteeris Romney sõitu Saksa Die Zeit.

Saksa mõjukas Der Spiegel küsis otse: kas Romney sobib USA presidendiks? Briti Financial Times nentis lühidalt: kui sulle meeldis Bush, siis hakkad armastama ka Romneyd, kes on maailma sõpradeks ja vaenlasteks ning mustadeks ja valgeteks jaganud.

Kriitilisi kommentaare võis lugeda mõjukast The New York Timesist ja The Washington Postist. Briti The Daily Telegraph juhtis aga tähelepanu sellele, et presidendikandidaat Romney ei reisinud välismaale vastuvõtjatele muljet jätma, vaid kogu sõidu eesmärk oli toetuse kogumine USAs, kus selliseid väljaütlemisi märgatakse.

Kriitika ei jätnud Romneyt ja tema abilisi päris ükskõikseks. Kui Ameerika ajakirjanikud esitasid Romneyle Poola külastuse viimasel päeval Varssavi ületõusu memoriaalil küsimusi tema paljude vaieldavate väljaütlemiste osas, sattus Romney pressiesindaja marru ja soovitas ajakirjanikel oma p***et lakkuda (”kiss my ass”).

Seepeale paluti ameeriklastel Poola rahvale pühas kohas viisakamalt käituda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles