Kodused vahendid unetuse vastu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Üldteada on, et jahe ja pime magamistuba ning kofeiinist ja trennist eemale hoidmine vahetult enne uinumist aitavad paremini magada, kuid millised meetodid on kõige tõhusamad, selgitas Ameerika unemeditsiini akadeemia kõneisik Michael Decker.

Unelaulud. Rahustav muusika enne uneaega võib hästi mõjuda. 2005. aasta uuring näitas, et vanemad inimesed, kes kuulasid enne uinumist 45 minutit rahulikke helisid, magasid paremini. Tegemist ei pea olema klassikalise muusikaga, peaasi, et muusika oleks rahulik ja aeglane.

Soe piim. On arvatud, et klaasitäis sooja piima enne magamist aitab trüptofaani tõttu paremini uinuda. Tegelikult blokeerivad piim ja teised valgurikkad tooted trüptofaani unisust tekitavaid toimeid. Soojal piimal võib siiski olla rahustav toime, kuid mitte täiskasvanutele. “Kui imikud saavad enne uinumist sooja piima, magavad nad paremini,” lausus Decker. “Sellest võib tuleneda müüt, et kui see toimib laste puhul, on sel mõju täiskasvanutelegi. Ometi see pole nii.”

Lammaste lugemine. Kui eesmärgiks on end igavuse tõttu magama saada, võib proovida lammaste lugemist või numbrite lugemist sajast üheni. Deckeri sõnade järgi lammaste lugemine ise ei toimi, kuid see võib uneks ette valmistada, sest mõjub nagu mediteerimine.

Hingamisharjutused. Mediteerivalt võib mõjuda teadlikult oma hingamisele mõtlemine, sest see aeglustab südame tööd ja mõjub rahustavalt.

Soe vann. Kehatemperatuur langeb kaks tundi enne uneaega, see valmistab aju ette uneks. Enne uinumist soojas vannis ligunemine tõstab ajutiselt kehatemperatuuri, kuid selle möödudes järgneb kiire jahtumine, mis lõõgastab ja uinutab.

Alkohol. Paljud inimesed pöörduvad alkoholi poole, et päeva lõpus lõõgastuda ja paremini magada. Kuid enne magamist alkoholi tarbimine võib und häirida ja inimene võib hommikupoole korduvalt ärgata või näha häirivaid unenägusid.

Voodist välja tulemine. Kõlab veidralt, kuid see toimib. “Kui inimene on voodis, aga ei saa uinuda, võib magamistuba ärevust tekitada,” sõnas Decker. “Meie soovitame 15-20 minuti möödudes voodist välja tulla ja natuke aega mujal istuda, kuni tunned unisust, ja siis voodisse minna.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles