Põletuse puhul on parim esmaabi külm jooksev vesi

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis/Scanpix

Tartu ülikooli kliinikumi arstide kinnitusel saavad kõige sagedamini põletushaavu väikelapsed, kes endale kas kuuma vee või kohvi kaela tõmbavad.

Lastekirurg Karin Variku sõnutsi tuleb endale kohvi peale tõmmanud lapsel esimese asjana võtta seljast kuuma vedelikuga kokku puutunud rõivad.

“Siis peaks hoidma põletada saanud kohta kraanist jooksva külma vee all ja seda pinda tuleks jahutada vähemalt 20 minutit,” rääkis Varik.

Kuigi varem on soovitatud põletuse puhul kasutada aaloemahla või külmakotti, siis arsti kinnitusel on parim esmaabi siiski jooksev külm vesi. “Burnshieldi kreemi küll apteegis müüakse ja seda pannakse esimeseks 24 tunniks, aga tavaliselt koduses apteegis seda ei ole,” selgitas arst.

See, kas minna lapsega erakorralise meditsiini osakonda, sõltub arsti väitel haava suurusest ja selle sügavusest. “Kui haav on paar protsenti lapse kehast ehk lapse kahe peopesa suurune, siis võiks arsti juurde minna,” ütles Varik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles