Vändra raamatukogu juubeldab mitme näitusega

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vändra raamatukogu direktori kohusetäitja Laine Adamsoo sätib raamatukogu juubeli puhul üles fotonäitust, mis kõneleb Vändra alevi ja lähipiirkonna ajaloost.
Vändra raamatukogu direktori kohusetäitja Laine Adamsoo sätib raamatukogu juubeli puhul üles fotonäitust, mis kõneleb Vändra alevi ja lähipiirkonna ajaloost. Foto: Urmas Luik

Vändra raamatukogu avab täna oma 110 aasta juubeli puhul fotonäituse, mis viib vaatajad ringkäigule sajanditagusesse Vändrasse.

Vändra raamatukogu direktori kohusetäitja Laine Adamsoo hinnangul sobib fotomaterjal raamatukogu juubeliga hästi kokku.

„Neil näeb ju alevi ajalugu aastatest 1904 ja 1905,“ sõnas Adamsoo. „Piltidel on näha tolleaegseid Vändra hooneid, aga ka näiteks siitkandi mõisaid.“

Vändra kandi eri paikadest pajatavate piltide koopiad annetas raamatukogule Heldur Vaakmann ja ehkki tegu pole enam originaalfotode ega postkaartidega, on ülespandu väga põnev.

14 väikse ja kuue suurema pildi ja kaardi seast pidas Adamsoo endale huvipakkuvaimaks oma kodukohas Pärnjõel sajandi eest tehtud jäädvustust. Hämmastav pole selle pildi puhul üksnes see, kuidas ehitised ajas muutunud või kas enam alleski, vaid just maju ümbritseva looduse muutumine.

Paik, kus keegi piltnik on üles võtnud Pärnjõe mõisa vana veski, on praegu vaevu äratuntav. Ja seda just seetõttu, et vahepeal on kunagise veski asukoha ümber tubli metsasalu kasvanud.

Vahva on ka 1907. aasta 18. mail Vändras tehtud foto, kust näha tihe lumesadu. Võib arvata, et just ebaharilik ilmaolu ajendas mõnd toonast päevapiltnikku hetke järeltulevate põlvede tarvis jäädvustama.

Visuaalse poole kõrval tasub uudistada kaartide üle 100 aasta vanuseid sõnumeid. Neist nii mõnegi puhul oli raamatukogurahval tükk tegu, et läkitaja käekirja dešifreerida ja maakeelde panna. Pole ju tolleaegne saksakeelne sõnavara ja kõnepruuk tänapäeva üks ühele transleeritavgi.

Pildimaterjal Vändra möödanikust jääb üles augusti lõpuni ega ole ainus kaemist väärt väljapanek raamatukogus. Juubeli puhul on toodud lagedale valik kentsakaid järjehoidjaid, mis raamatukoguhoidjad lugemisvara vahelt avastanud.

Kui kommipaberid on Adamsoo jutu järgi üsna tavaline leid, siis kõikvõimalikud arved, dokumendid ja kogunisti nii ootamatu asi nagu pesukaitse on aastate jooksul tagastatud raamatutest välja pudenenud. Selle, kas kõige piinlikumad leiud on näitusele välja seatud, peab igaüks ise järele uurima.

Nimetatud ekspositsioonide kõrval kutsub juubilar tutvuma väljapanekutega Vändraga seotud kirjameestest, raamatukogu vanimast lektüürist, samuti alevi kroonikate ja pildialbumitega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles