Vibukütt Reena Pärnat püstitas Järvakandis Eesti rekordi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Londoni olümpimängude karastusega Reena Pärnat on sihile võtnud järgmised Eesti rekordid.
Londoni olümpimängude karastusega Reena Pärnat on sihile võtnud järgmised Eesti rekordid. Foto: Liis Treimann

Rahvusvahelisel vibuturniiril “Järvakandi Open,” mis on neljandat aastat nimetatud Toomas Kivilo mälestusvõistluseks, parandas pärnulanna Reena Pärnat 28 aasta vanust rekordit.

“Põnev võistlus oli, konkureerisime klubikaaslase Anneli Preimanniga esikoha pärast viimase lasuni,” rääkis Järvakandi Ilvese klubi värvides võistlev Pärnat Pärnu Postimehele. “Londoni olümpialt tulles lubasin endale ühe puhkepäeva, siis jätkasin täismahus treeninguid. Kui kõik läheb kavakohaselt, saab minust õige varsti Tartu ülikooli Pärnu kolledži tudeng.”

Kaheksa riigi vibukütid tulejoonel

Järvakandi vibustaadionile kogunesid laskurid Eestist, Lätist, Leedust, Soomest, Rootsist, Venemaalt, Saksamaalt ja USAst. Sportvibu klassis võisteldi kõigepealt harjutuses FITA-1 ja seejärel selgitati paremusjärjestus olümpiaringi stiilis duell-laskmises.

Naiste klassis arenes Pärnati ja Preimanni vahel terav heitlus ja nii eelvõistlusel kui duellides sai määravaks viimane nool.

FITA-1 harjutuses (naistel 70/60/50/30 ja meestel 90/70/ 50/30 meetrit) ebaõnnestus nii 1305 silma kogunud Pärnatil kui 1296 silmaga teiseks jäänud Preimannil kaks lasku. Väärib tähelepanu, et Eesti naiste rekord kuulub 1318 silmaga eelmisest aastast Preimannile, juunioride tippmark 1305 silmaga on Pärnati nimel.

60 meetri distantsi Eesti rekord kuulus 1984. aastal 333 silma lasknud Kersti Veerile, uue rekordi autor Pärnat lisas senisele tippmargile viis silma.

Pärnat ja Preimann jõudsid duell-laskmises omavahel kokku kullafinaalis. Seeriad 23:27, 27:27, 29:27, 28:28, 27:27 viisid noored naised 5:5 seisul ümberlaskmisele. Esikohta otsustava noole lasi Pärnat kümnesse ja Preimann üheksasse.

“Oleme võrdsel tasemel laskjad, seekord oli mul rohkem õnne,” märkis võitja Pärnat tagasihoidlikult.

Kolmanda naisena jõudis autasustamispjedestaalile venelanna, Tšitaa Dünamo klubi sportlane Sofia Silakova, kes on võitnud plokkvibulaskmises mitu maailmameistri tiitlit. Pärast mõneaastast võistluspausi otsustas noorena sportvibu lasknud Silakova Järvakanti tulla ja tema tulemus 1275 silma FITAs annab märku heast tasemest.

Meeste FITA ringis oli kogu päeva liidriks Rootsi laskur Marcus Langeholt, kuid viimaste seeriatega möödus temast viljandlane Taavo Allik, kes lasi Eesti meeste 2012. aasta edetabeli parima tulemuse 1264 silma. Meeste duellid võitis Eetu Tiainen Soomest, teise auhinna pälvis Leonardas Bernotas Leedu Harmonija klubist ja kolmandaks tuli võitja kaasmaalane Pyry Ekholm..

Põnevust jagus võistluse lõpuni

Plokkvibulaskmises tegi Soome rekordi Marko Järvenpää, kellel õnnestus duell-laskmises kõik 15 noolt kümnesse lasta. Sellest hoolimata võitis nii eelringi kui matšid Evert Ressar Järvamaalt, kes alistas Järvenpää kullafinaalis tulemusega 144:138 (plokkvibulaskmises ei kasutata seeriate süsteemi, vaid silmade summeerimist).

Plokkvibu naiste klassis oli eelringi parim leedulanna Inga Kizeliauskaite ja duellides võidutses Natalia Chepik Venemaalt.

Rekordid

Eesti naiste rekordid

FITA-1 Anneli Preimann            1318 silma (2011. aastast)

70 m Anneli Preimann            330 silma (2012)

60 m Reena Pärnat              338 silma (2012)

50 m Reena Pärnat              331 silma (2011)

30 m Kersti Veer                 350 silma (1987)

Andmed: Eesti vibuliit

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles