Kunst, kirik, poliitika

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Läinud reedel selgus Moskva Hamovniki kohtus otsus, millega Vene kunstilis-provokatiivse ansambli Pussy Riot liikmed Jekaterina Samutsevitš, Maria Aljohhina ja Nadežda Tolokonnikova mõisteti süüdi huligaansuses ja määrati neile kaheaastane vanglakaristus.

Nagu vahendas Postimees, ilmutasid kolm süüdimõistetut kohtunik Marina Sõrova sõnade järgi selget lugupidamatust ühiskonna vastu.

Nad mõisteti süüdi kirikus olnud inimeste solvamises oma tegude, obstsöönse kõnepruugi ja sobimatu riietusega.

Nüüd juba kogu maailma tähelepanu alla sattunud protsess sai alguse 21. veebruaril, kui kootud maskides Pussy Rioti liikmed Moskva Lunastaja Kristuse kirikus punkpalvusega esinesid ja pöördusid Neitsi Maarja poole, et ta Vladimir Putini minema ajaks.

Naiste vahistamine tõusis kohe oluliseks teemaks Eestiski ja kevadel edastasid üheksa riigikogu liiget Venemaa valitsusele ja riigiduumale avaliku kirja, milles muu hulgas teatasid: “Oleme solidaarsed nende inimestega, nende Venemaa kodanikega, kes aduvad olukorda Venemaal ja nimetavad vahi alla võetud punkmuusikuid süümevangideks, keda kiusatakse taga oma vaadete väljendamise eest.”

Riigikogu liikmete kirjale ja toetuskontserdile reageeris EELK peapiiskop Andres Põder vaimulikele saadetud kirjas järgmiselt: “On selge, et kellegi poliitiliste, majanduslike või meelelahutuslike eesmärkide saavutamiseks on pühakoja rüvetamine ja usuvabaduse jalge alla tallamine lubamatu vahend. Rääkida sellest kui sõnavabaduse kaitsmisest on küüniline.”

Meil ei kipu kirikuõpetajad presidendi kätt suudlema nagu Venemaal ja siin on suur vahe. Venemaal on kirik ja riigivõim teineteisega tihedalt ja põhjuslikultki seotud ning seal toimuvat ei saagi vaadelda ega hinnata läänelikus kontekstis.

Pussy Rioti protsess pole läbi. Kuulsad ja vähem kuulsad popartistid on Pussy Riotile toetust avaldanud ja protestimeeleavaldused Venemaal pole lõppenud. Tolokonnikova abikaasa sõnas reedel kohtuhoone ees ajakirjanikele, et “ainus asi, mis võib päästa tema naise ja lapse, on revolutsioon”.

Kas Venemaal selle juhtumi pärast revolutsioon puhkeb, on kahtlane, aga nii Eestile kui paljudele ülejäänud riikidele tuletas Pussy Rioti ümber toimuv meelde, missugune riik on Venemaa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles