Seljaku tallu rajatakse käsitöökeskus

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annika Põltsam lubab soojade ilmade jätkudes avatud käsitööpäevi korraldada sügiselgi.
Annika Põltsam lubab soojade ilmade jätkudes avatud käsitööpäevi korraldada sügiselgi. Foto: Urmas Luik

Vaskrääma küla Seljaku talu perenaine Annika Põltsam tahab rajada kodutallu käsitöökeskuse, kus huvilistele õpetatakse vanu ja uusi käsitööoskusi ning küpsetatakse leiba.

Seljaku talu perenaine, koolitaja ja raamatute autor Annika Põltsam kirjutas töötukassale äriplaani käsitöökeskuse rajamise kohta, et korraldada seal käsitöökoolitusi, samuti on tal soov kirjutada käsitööraamatuid. Tema mõte leidis toetust ja 28. augustil toimubki talus esimene suur käsitööpäev, kuhu on oodatud kõik huvilised. “Käsitööpäeva töötubadesse tuleks kindlasti enne registreeruda,” rõhutab Põltsam.

Rehetoa tegemised

Annika Põltsam on elanud Seljaku talus kuus aastat. Väikeste lastega perele oli see kaua otsitud, unistuste kodu. Muidugi tähendab see, et tööl ja kõpitsemisel pole lõppu, kuid keegi ei ole sellepärast rahulolematu. Pere oskab nautida igapäevast oma rütmis kulgemist. Paljud on öelnud, et Seljakule jõudnuna tunnevad nad vabanemist, siin justkui aeg seisaks, lausub Põltsam.

“Mina otsisin kodu ja kodu otsis mind. Mul on igal kevadel ja sügisel selles kohas paradiisitunne: praegu õitsevad päevalilled, siristavad ritsikad. Tahaksin seda kõike teistega jagada ega saa seda mõnusat olemist ainult endale hoida,” räägib perenaine ja asetab omatikitud linale vaagna ahjusooja mustikakoogiga.

Käsitöökeskuse mõtet on Põltsam endas kandnud aastaid. Õpingutel Räpina aianduskoolis tekstiilitöö erialal omandas ta suurel hulgal oskusi.

Talumajas on rehetuba, kus asuvad arhailised kangasteljed. Sügisel on kavas rehetuppa ehitada leivaahi ja siis saab seal juba koduleiva tegemist õppida-õpetada.

Annika Põltsam tahab Seljaku käsitööpäeva muuta igakuiseks tavaks.

Täpsemat infot keskuse tegemiste kohta vahendab Facebook.

Suurtele ja väikestele

Talus saab käsitööpäeval proovida ligemale kümmet käsitöötehnikat, töötoad tegutsevad kindlatel kellaaegadel ja nende korraldamisel tuleb Põltsamile appi Vaskrääma padjaklubi – mõnus sõpruskond, kes juba aasta aega on üheskoos käsitööd teinud.

Käsitööpäev ühendab vana ja uue: töötubades saab teha siidimaali, pakutrükki ja nõelviltimist, samuti tutvustatakse vanu oskusi: kraasimist, ketramist, kaltsuvaiba kudumist.

Eesmärk on leida üles enda sees peituv kunstnik-käsitööline. Loodus, puhas õhk ja lihtne taluatmosfäär tekitavad soovi midagi oma kätega luua.

Tulla võib kogu perega. “Siin maal pole lapsed kunagi jalus, neil on siin nii palju tegemist,” kinnitab Põltsam.

Kui on ilus ilm, tehakse käsitööd nii siseruumides kui õues vana aida ees.

“Käsitööd tehes saan hea tunde, kontakti seesmise rõõmu ja sellega, kes ma tegelikult olen. Hästi palju on lastele kunstitundides kunagi öeldud, et “sa ei oska joonistada”. Mina arvasin ka, et ma ei oska, kuni Kristel Sepa juurde siidimaali õppima sattusin. Mul tuli kõik välja. See oli hästi võimas kogemus. Tahaksin teisigi õpetada ja julgustada,” ütleb Põltsam.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles