Tomatid saab kuivatatud isegi käpardist kokkaja

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kel rohkelt tomateid käes, võib neist ise ketšupit teha või ära kuivatada.
Kel rohkelt tomateid käes, võib neist ise ketšupit teha või ära kuivatada. Foto: Urmas Luik

Poes hingehinda maksvate päikesekuivatatud tomatite valmistamisega saab hakkama iga mees, naistest rääkimata.

Kui kusagil lõunamaal võib tomateid tõesti päikese käes kuivatada, siis meie vihmast suve arvestades ei tasu päikeseenergiale suuri panuseid teha ja tuleks eelistada elektrit.

Päikesekuivatatud tomatite valmistamise suur pluss on, et pole vaja oma pead 100 koostisainega vaevata. Tarvis läheb üksnes tomateid, natuke soola ja oliiviõli.

Tomatid tuleb lõigata sektoriteks ja eemaldada see roheline asi, mille külge vars kinnitub. Väiksemad tomatid võib lõigata kõigest neljaks, suuremast peab rohkem sektoreid viilutama, sest liiga paksud lõigud ei kuiva ära.

Sektorid tuleks laduda ahjuplaadile ja peale raputada natuke soola. Kuna elekter on kallis, ei tasu praeahjus teha korraga üht plaaditäit tomateid, vaid nii palju, kui teil kodus plaate on. Võite neid naabrilt juurde laenata.

Kui tomativiilud on plaadile laotud, keeran ahju 75 kraadi peale ja panen ukse vahele lusika, et niiskus paremini välja pääseks. Kellel on öine elekter odavam, võib ahju huugama panna õhtul, kuigi ma ei tea, kas päästjad selle mõtte heaks kiidavad. Mina olen seda tööd päeval teinud. Säästlikkuse mõttes hoian ahju tund või paar järel ja siis keeran kuumuse maha, aga võib kütta ka seni, kuni tomatisektoritest on järele jäänud väikesed nahad.

Olenevalt kuumusest ja sektorite suurusest saab tööga ühele poole umbes üheksa tunniga, kuid ahju jupikaupa kuumutades võib minna kaks päeva. Kui keegi on kategooriliselt Eesti Energia toetamise vastu, annab tomateid kuivatada saunalaval.

Kui tomatitest on liigne niiskus kätte saadud, pole muud kui sektorid purki, õli peale ja kaas kinni. Kes otsib teravaid maitseelamusi, võib purki lisada küüslauku või tšillit.

Kui talvel purk tomatitest tühjeneb, ei tasu õli minema visata: seda saab toiduvalmistamisel suurepärase maitseõlina kasutada. Seega, kaduma ei lähe midagi.

Kes ei taha oliiviõli peale raha raisata, võib kuivatatud tomateid säilitada külmkapis vabalt kuu aega. Minul pole nad kunagi seal kauem säilinud, sest on otsa saanud. Samuti annab neid säilitada sügavkülmas.

 

Koduse ketšupi retsept

1,5 kg tomateid

200 g sibulaid

200 g punast paprikat

1,5 dl pruuni suhkrut

1,5 dl veiniäädikat

1 spl soola

1 tl kuivatatud basiilikut

1 tl jahvatatud nelki

0,5 tl kaneeli

Kõigepealt võiks eemaldada tomatitelt naha. Seejärel lüüa tomatid kõige ülejäänud kraamiga potti ja tund aega hautada. Nüüd tuleb keedus nuimikseriga purustada ja vastavalt maitsele kas purki või pudelisse panna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles