Pärnus vaeti korteriühistute päevaprobleeme ja vaadati tulevikku

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti korteriühistute liidu logo.
Eesti korteriühistute liidu logo. Foto: EKÜL

Lääne-Eesti korteriühistute VI foorum läks EKÜLi Pärnu büroo juhataja Asta Tammeti sõnul korda: osa võttis 160 inimest ja korteriühistute probleeme käsitlevad ettekanded pakkusid kuulajatele huvi.


Foorumi avanud Pärnu linnapea Mart Viisitamm tunnustas Pärnu korteriühistute juhtide tööd, tänu millele on tunduvalt muutunud linna kortermajade ilme ja paranenud elanike elukvaliteet.



Foorum oli jagatud kolme ossa, millest esimeses käsitleti üldisi probleeme. Korteriühitute tegevust reguleerivatest seadusandlikest muudatustest rääkis EKÜLi juhatuse liige Urmas Mardi. EKÜLi nõukogu esimees Marit Otsing peatus liidu tulevikul – juttu oli väljatöötavast arengukavast. Riigikogu liige Marek Strandberg kõneles energiasäästu võimalustest kortermajades.



Teises osas olid kõne all korteriühistute konkreetsed probleemid: ehitus ja renoveerimine, juhtimine, suhtlemine. Kõnelejateks Pärnu ja Viljandi tublid korteriühistute juhid.



”Probleemid, millega iga päev kokku puututakse, on paljudel juhtudel ühed ja samad, praegu näiteks majandussurutisest kasvada võivad kommunaalvõlad,” selgitas Tammet. “Ühistujuht võiks tähele panna, kui keegi tema majast kaotab töö – võlad võivad hakata kuhjuma. Selline inimene tuleks võtta kas või käekõrvale ja viia linna- või valla sotsiaalnõuniku juurde.”



Korteriühistu tegevjuht Anne Betker tutvustas foorumist osavõtjatele oma kogemusi kortermajade renoveerimisel. Tema eestvedamisel on korrastatud kolm maja ja kahes tööd käivad. Mitmes majas ei ole aga elanikud jõudnud renoveerimise osas kokkuleppele.



”Renoveeritud majas on küttekulud väikesed ja radiaatorid ei ole enam kuumad, soojus ei lähe välja,  kuid toas on 21 kraadi ja mugav elukeskkond. Inimesed on rahul,” selgitas Betker.



Betker tõstis ühe töösuunana esile võitluse monopolide vastu. „Meie kõigi kohustus on  nõuda monopolidelt hinna alandamist ja oma kulude kokkuhoidu,” edastas ta paljude korteriomanike sõnumi.



Kolmandas osas said sõna korteriühistutele teenuseid pakkuvate asutuste ja ettevõtete esindajad. Laenuvõimalusi selgitasid Swedbanki ja SEBi esindajad. Kivi- ja teraskatustest rääkisid Monier OÜ ja Ruukki Products ASi esindajad.



Foorumi eestvedaja Asta Tammeti sõnutsi läks üritus korda. Edasisest tegevusest tõstis ta peale säästliku majandamise esile ühistegevuse propageerimist maapiirkondades.



”Veel ei ole tekkinud arusaamist omanikuks olemisest,  ei teata oma kohustusi ja õigusi, või  teatakse küll õigusi, aga kohustustest ei taheta kuuldagi,” ütles Tammet. „Mina näen kõige tähtsamat tegevust omanike ja juhatuse liikmete koolitamises.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles