Kommentaar: Pussy Riot, Juku-Kalle ja Putin

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Vilgats.
Kalev Vilgats. Foto: PP

Laupäeva varahommikul heiskas riigikogu liige Juku-Kalle Raid Narva Viktoria bastionile 24 meetri pikkuse ja kaheksa meetri kõrguse plagu kolmes keeles kirjaga ”You can’t stop freedom! Svobodu nje ukradjoš! Vabadust vangi ei pane!”.

Võimas plakat pidas vastu kaks ja pool tundi, kuni mööduv linnakodanik selle alla lükkas. Pole siin mingit demonstratsiooni!

Esialgu pidanuks plagu sõnumit saatma Hermanni kindluse seinalt, aga selleks luba ei saadud: muuseum poliitikaga ei tegele. Ilmselt ei olekski Raidi aktsioon erilist tähelepanu pälvinud, sest kolme venelanna toetuseks avaldatakse meelt kõikjal maailmas ja iga päev. Silma hakkas Narva linnavalitsuse pehmelt öeldes kummaline seisukoht.

Linnapea kohusetäitja Aleksander Ljudvig ütles, et Raidi plakati sõnum oli ”kõvasti vastuolus linna maine, poliitika ja vaadetega”. Seepeale laekus linnavalitsusse teabenõue selgitada, milline on Narva poliitika seoses vabadusega.

Haldusrikkumise eest ähvardab Raidi tabamisel 20eurone trahv, mis aga ei ole palju suurema tuntuse eest. Igal juhul on ta juba väga eredalt silma jäänud Vene impeeriumimeelsetele uudisteportaalidele.

Kolleeg Kaupo Meiel polnud kade ja lõi asjakohase anekdoodi, mis autori loal olgu siinkohal esmatrükis ära toodud.

Narvas on plakat: ”Vabadust vangi ei pane. Juku-Kalle.”

Mõne aja möödudes kerkib plakat Jaanilinnas: ”Panen küll! Vladimir.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles