Kalvi Almosen: Kooli algus olgu liikluses ohutu meie kõigi abiga

, Lääne prefektuuri korrakaitsebüroo juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalvi Almosen.
Kalvi Almosen. Foto: Lääne prefektuur

1. september on teadmiste päev. Millise teadmisega läheme vastu sellele päevale 2012. aastal?

Teame, et Lääne regioonis läheb esimest korda kooli ligi 2000 last. Kooli algus on hajunud mitmele päevale, sest 1. september on sattunud laupäevale. Septembri esimestel nädalatel suureneb hüppeliselt liikluskoormus ja kõike detail tähele panna võib olla suvise harjumuspärase rütmi tõttu raske. Oht võib varitseda seal, kus me oodata ei oska.

Kuidas oleme valmistunud? Ilmselt on kooliminejad mitu korda oma uut koolikotti kokku ja lahti pakkinud. Ärevus ja ootus on paljudel hinges. Koolid valmistuvad õpilaste vastu võtmiseks ja koolide ümbruses oleme koostöös kohalike omavalitsustega üle vaatamas liikluskorraldusvahendeid  – kõik peab olema parimas korras. Lapsevanemad  on oma võsukestega rääkinud liikluse ohtudest ja käinud läbi lapse koolitee.

Riik on kavandanud tavapärasest suuremalt õnnetuste ennetamist. Toimumas on teavituskampaania, mis kutsub üles jälgima sõidukiirust, austama teineteist liikluses ja olema tähelepanelik. Politsei on suuremate jõududega panustamas liiklusjärelevalvesse. Selle eesmärk on tabada neid, kellele kaasliiklejate ohutus on tühipaljas sõnakõlks. Siiski pean kahjuks varasematele kurbadele kogemustele toetudes tõdema, et kõike ei ole võimalik ette näha ja ennetada.

Mida on võimalik veel ära teha, et käesoleva aasta 245. päev oleks täis rõõmu? Ilmselt ei ole võimalik kellelgi teisel midagi rohkemat meie jaoks teha, nüüd on jäänud vaid see, mida ise saame enda jaoks teha. Kogukonna turvalisus ei ole projekt või kampaania. See on igapäevane harjumus ja kokkulepitud reeglitest kinni pidamine, kaaslase ja kõrvalseisja aitamine ning austamine. Paljud erilised inimesed on sellel perioodil panustamas omapoolse vabatahtliku tegevusega. Üle riigi on kooli alguspäevadel kõige ohtlikumates paikades vabatahtlikud turvalisusel silma peal hoidmas. Nüüdseks saame juba öelda, et tegemist on traditsiooniga. Aasta tagasi alustasime üksikute katsetustega kaasata aktiivseid kogukonnaliikmeid ja tulemus oli rõõmustav. Aktiivseid, kes soovivad aidata kaasinimesi, on väga palju.

Mida tähendab olla vabatahtlik? Kooli alguse puhul on võimalik panustada turvalisusesse, kui aidata väikestel jalakäijatel märgata sõidukit ja juhtidel lapsi. Millistes kohtades seda teha? Kohaks saab valida paiga, mis on kõige südamelähedasem ja võimaldab toetada sõpru-tuttavaid. Kui palju see aega võtab? Tipptund kestab ligikaudu tunni, sõltuvalt piirkonnast. Üks inimene suudab pingsalt liiklust jälgides olla aktiivne pool tundi. See võikski olla orientiiriks. Kas ma saan hakkama? Kõigile, kes soovivad kooli alguses liikluse rahustamises ja jälgimises osaleda, korraldab politsei juhendamise ja kriitilisemates kohtades ollakse koos.

Mida teha, kui ise ei saa abikätt osutada? Oleme siis tähelepanelikud ja märkame kaasliiklejat. Märkame neid erilisi kaaskodanikke, kes on vabatahtlikena tänavatel-ülekäigukohtadel, neid tunnustav tervitus võiks olla asjakohane. Selleks, et ennetada ohtusid, saame kõige rohkem ära teha meie ise!

Kainet ja rahulikku liiklemist meile kõigile ning ilusat sügise algust kogu kooliperele!
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles