Rääma kool toimetab kõige kiuste

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Nii ei saa, et õpetaja vaatab läbi lae koormakatet ja mina kütan seda koormakatet altpoolt,” tuleb Rääma kooli direktori Elmo Joa sõnutsi võimlale, mille põrandat kuivatavad praegu puhurid, kiiresti korralik katus peale panna.
“Nii ei saa, et õpetaja vaatab läbi lae koormakatet ja mina kütan seda koormakatet altpoolt,” tuleb Rääma kooli direktori Elmo Joa sõnutsi võimlale, mille põrandat kuivatavad praegu puhurid, kiiresti korralik katus peale panna. Foto: Ants Liigus

“Vahepeal mõtlen, kas on küünal kirikusse panemata,” märkis Pärnu Rääma põhikooli direktor Elmo Joa eile hommikul endale omase mahlaka-muheda tooniga, mis sedakorda ei suutnud varjata nördimust. “See on õudne,” võttis ta kokku koolimajas arutult üle aja veninud ja tulekahjuga kulmineerinud renoveerimistööd.

Ent töö tahab tegemist ja kool juhtimist. Nii kutsuski Joa eile hommikul kokku õpetajate koosoleku ja vestles nagu ikka uute õpilaste ja nende vanematega.

Põgusal kohtumisel Pärnu linnavalitsuse haridusameti juhataja Andrus Haugasega aga otsiti lahendusi murele, kuidas jätkata õpilaste kehalist kasvatamist ajal, kui võimla rivist väljas. “Me rääkisime Raba ujula kasutamisest, see on ju ka kehaline kasvatus, samuti Ülejõe gümnaasiumi võimlast,” nimetas Haugas.

Likvideeritakse ja hinnatakse kahjusid

Seda, millal 1978. aastal püsti pandud plekkangaari rajatud võimla taas kasutusele võtta saab, ei tea praegu veel keegi. Ööpäev pärast põlengut kangutas töömees angaari katuselt väändunud plekktahvleid lahti, et hoonele saaks kiiresti ajutise vihmakatte peale tõmmata.

Võimlaga kokku ehitatud abihoones, sellessamas, mille katusetöödest tuli alguse sai, heljus endiselt kärsahais ja põrandatelt peegeldasid vastu kustutusvee loigud.

Tulest ja veest räsitud spordisaali kuumuse mõjul laiguti pruuniks tõmbunud katuseplekkide vahelt paistis sinine taevas. 2007. aasta jaanuaris valminud ja nüüd vee mõjul lainesse tõmmanud ja pundunud põrandal undab kümmekond puhurit ja imurit. Nende vaikides võis kuulda, kuidas katuseplekke toetavatelt laekonstruktsioonidelt langesid veepiisad ruumis kõikjale paigutatud anumatesse.

“Need puhurid ja imurid peavad siin uhama kuu–poolteist,” märkis Joa. Ja isegi kui nõnda õnnestub saali põrand ja selle alune viimaks kuivaks saada, ei julge ta olla päris kindel, et ehitaja, kelle käe all 400 ruutmeetri suurune põrand 2,5 miljoni krooni eest valmis, 20aastasest garantiilepingust ei tagane.

Seda väärt

Selle kohta, kes, kui palju ja kellele maksma peab, on oma sõna öelda fotoaparaatidega ümber maja jalutanud Ergo kindlustuse kahjukäsitlejatelgi. “Me suhtleme omavahel, me suhtleme ehitajate, alltöövõtjate, järelevalvajate, tuletõrjeekspertidega,” kinnitas kahjukäsitleja Teet Tärgla, kelle sõnade järgi jätkub kindlustusfirmal süüdlase ja kahjusumma väljaselgitamisel tööd kõvasti.

Mis süüdlasesse puutub, siis Joal selles suhtes kahtlusi ei ole: süüdi olevat mitmel moel räigelt tuleohutusnõudeid rikkunud ehitaja. “Vend teeb tuld katusel, endal pole auto tulekustutitki,” kirus koolijuht. “Aga mis ma taga ikka teen, vana mees, pärast nägin, kui murtud moega ta oli.”

Kindlasti ei ole süüdi lapsed, kes peavad kusagil saama kehalise kasvatuse tundides käia. Koolimaja kõrval on küll kena parkmets, ent seal saab tunde teha ainult sobiva ilmaga. Joa loodab, et ehk saab väiksemate gruppidega sportida naabruses asuva Männipargi lasteaia saalis. Samuti sobib selleks tema jutu järgi kooli aula, mille 120 ruutmeetri peal küll joosta ega palli mängida ei saa. Jooksmiseks aga kõlbab Joa hinnangul koolimaja pikk koridor.

Nii korraldab Joa taas hoogsalt koolielu. Kõigi raskuste kiuste. “Rääma kool on seda väärt, sest sisu on meil pakkuda rohkem, kui sellest räägitakse,” kinnitas direktor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles