Kuidas õpetada laps ohutult kooliteed käima?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maanteeameti liikluskasvatuse talituse juhataja Urve Sellenberg.
Maanteeameti liikluskasvatuse talituse juhataja Urve Sellenberg. Foto: Pärnu Postimees

Maanteeameti liikluskasvatuse talituse juhataja Urve Sellenberg:

“Kuigi paljud lapsed viiakse hommikul kooli autoga, tulevad nad koju enamasti ikka iseseisvalt. Paljud lapsed lähevad pärast tunde üksi huviringi või treeningule. Seetõttu ei tohi lapsele liiklemise õpetamisse suhtuda pealiskaudselt.

Algklassiõpilasega tuleb koolitee iga õppeaasta eel uuesti läbi käia ja juhtida tähelepanu võimalikele ohtudele.

Esimesse klassi minevale lapsele peab lapsevanem leidma ohutuima marsruudi, isegi kui see on mõnevõrra pikem kõige otsemast. Nii tuleb vanemal õigesti hinnata lapse koolijõudmiseks vajalikku aega, et hilinemise hirmus ei hakkaks laps kiirustama.

Last sõidutee ületuskoha juures õpetades võiks täiskasvanu kummarduda või kükitada, nii et ta näeks liiklust lapse silmade kõrguselt.

Lapsel võib lühikese kasvu tõttu jääda märkamata palju olulist, mis täiskasvanule, kes ulatub liiklust jälgima üle sõiduauto katuse, enesestmõistetavana tundub.

Lapsele ongi liikluses kõige ohtlikum sõidutee ületamine. Selleks tuleb võimalusel valida sellised kohad, mis on varustatud fooriga või kus sõidusuundade vahel paikneb ohutussaar ja kus ühes sõidusuunas ei ole üle ühe sõiduraja. Samuti peab teeületuskoht, eriti kui see on maanteel, olema mõlemas suunas väga hästi nähtav.

Lapsele peab rääkima, et foorita ülekäigurajal tuleb enne sõiduteele astumist kindlasti peatuda ja veenduda, et läheneva auto juht tõepoolest sõitu aeglustas või seisma jääb.

Veel on tähtis rõhutada, et sõiduteed ei tohi mingil juhul ületada parkiva auto või peatuses seisva bussi varjust, kuna siis ei näe laps möödasõitvaid autosid ja autojuhid ei märka sõiduteele astuvat last.

2011. aastal juhtus kuni 15aastaste jalakäijate ja sõidukijuhtide osalusel 156 liiklusõnnetust, milles hukkus üks ja sai vigastada 164 last. Asulasisestel teedel toimus 136 ja asulavälistel teedel 20 liiklusõnnetust.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles