Telgis saab verd loovutada

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu haigla veretalituse õel Mare Aasal oli eile doonoritelgis kiire tööpäev, pildile jäi ta koos kogenud doonori Hamlet Tähtlaga.
Pärnu haigla veretalituse õel Mare Aasal oli eile doonoritelgis kiire tööpäev, pildile jäi ta koos kogenud doonori Hamlet Tähtlaga. Foto: Urmas Luik

Eile ennelõunal Pärnu südalinnas Port Arturi ja Pärnu Keskuse vahelisel platsil avatud doonoritelgis loovutas esimese poolteise tunniga verd veerandsada inimest, kellest poole moodustasid esmadoonorid.

21aastane Arvo Sõerd oli üks esimest korda verd andma tulnuist. “Mul on mitu sõpra juba doonorid ja nüüd otsustasin ka tulla,” sõnas ta.

Kõrval seisnud 19aastane Kristo Kaldoja ütles, et sõber Arvo kutsus ja nii nad otsustasidki koos proovima tulla. “Mind on see teema varemgi huvitanud ja arvan, et pärast tänast lähen tulevikus veel verd andma,” rääkis noormees.

Kaitseväe värvides pika telgi juures platsil inimesi verd loovutama kutsunud Pärnu Punase Risti vabatahtlik Tiina Aluste-Bärlin ütles, et inimesed suhtuvad vereloovutamisse üllatavalt hästi.

“Väga positiivsed on inimesed, ka need, kes pole kunagi varem doonorid olnud,” kinnitas Aluste-Bärlin. “Paljud on läinudki asja uurima, aga osa on öelnud, et on tööl kolleegidega juba sellest rääkinud ja tulevad pärast mitmekesi telki verd andma.”

Verd loovutada võivad kõik 18–65aastased terved inimesed ja kindlasti peab kaasas olema pildiga dokument. Telgi külastamiseks tuleb varuda umbes 45 minutit, millest vereloovutus võtab kuni kümme minutit ja ülejäänud aeg kulub ankeedi täitmisele, arstlikule läbivaatusele ja puhkusele pärast vereandmist.

Enne doonoritooli istumist teevad Pärnu haigla veretalituse töötajad kõigile vereproovi, mõõtmaks hemoglobiinitaset. Liialt madal hemoglobiininäit ongi üks sagedasemaid põhjusi, miks inimene doonoriks ei sobi.

Tänavu on doonoritelgi aktsiooniga kaasa tulnud mitu kohalikku ettevõtet, pannes välja auhinnad loteriis, mille iga loos võidab. Nii võib iga heateo teinud inimene koju minna kingitusega kas Wendrelt, Terviselt, Strandilt, Pärnu Keskuselt, maavalitsuselt, Selverilt, T-särgipoelt, Kalevilt või Balsnackilt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles