Sügisränne on lindude bioloogiline vajadus

, ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Paljud linnuliigid rändavad juba lõunasse. Linnud nagu imetajad pärinevad sisalikulaadsetest roomajatest. Need valitsesid Maal keskaegkonnas ehk mesosoikumis 65 kuni 230 miljonit aastat tagasi.

Tänapäeva lindudega sarnasemate ürgsete lindude leiud pärinevad kriidiajast, umbes 50–60 miljonit aastat hilisemast perioodist. Üks selliseid oli läänelind, kellel olid hambad.

Meie nüüdisaegsetele lindudele on iseloomulik aerodünaamiline kehaehitus ja täielik sulgkate. Lindudele on omane püsiv kõrge kehatemperatuur – 38–44 kraadi, hea nägemine ja kuulmine.

Lindude ränne algas juba juulis. Huvitav on, et kevadel vara kohale jõudvatest liikidest lahkub enamik sügisel hilja ja kevadel hiljem tulevad lendavad sügisel varem ära.

Linnud rändavad troopilistel aladelgi seoses kuiva- ja vihmaperioodidega. Vanadel rahvastel oli lindude rände kohta arvamus, et rändlinnud lendavad tervikuna kuu peale või peidavad end veekogude põhjamutta või teevad varjatud kohtades taliuinakut.

Seda arvas isegi Vana-Kreeka filosoof-loodusteadlane Aristoteles 4. sajandil eKr. Ka kuulus loodusteadlane Linné ja teised 16.–17. sajandi loodusteadlased leidsid, et pääsukesed jäävad talveunne. Alles 19. sajandi algul tegid teadlased kindlaks, et enamik rändlinde talvitub Aafrikas.

Praegusel ajal rõngastatakse linde, et uurida nende rännuteekonda. Eestis asuti linde rõngastama 1922. aastal Tartu ülikoolis. Lindude sügisene ära- ja kevadine tagasilend on bioloogiline vajadus. Seda võib nimetada rändetungiks. Arvata on, et sügisel põhjustavad seda lühenevad päevad, õhutemperatuuri langemine, toidupuudus ja paljud muud tegurid.

Arvatakse, et rändetungi juhivad linnu kehas erilised elektromagnetilised voolud, mis on seotud Maa magnetismiga. Samuti on selgunud, et osa linnuliike rändab laial rindel, konkreetse marsruudita.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles