Hiinlased plaanivad investeerida Eesti taastuvenergiasse 130 miljonit eurot

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pelletid. Foto on illustreeriv.
Pelletid. Foto on illustreeriv. Foto: Toomas Huik / Postimees

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) ja Jilin New Energy Investment Co. Ltd. koostöö tulemusena sõlmiti investeerimis- ja koostööleping, mille kohaselt Hiina Jilini provintsi ettevõtted investeerivad Eesti taastuvenergia sektorisse 130 miljonit eurot.

Investeerida kavatsetakse eelkõige puidupelletite ja tuuleenergia seadmete tootmisse ning teistesse taastuvenergiaga seotud projektidesse. Hiinlased on valinud Eesti ka oma Euroopa peakontori asukohaks.

„Valiku langetamisel Eesti kasuks said määravaks meie geograafiliselt soodne asukoht, tugev taastuvenergiasektor ja taristu. Hiinlased kiitsid Eesti poliitilist stabiilsust ja lähedust Põhja-Euroopa turgudele," kommenteeris EASi juhatuse liige Martin Hirvoja.

Hiljuti käis Hiina äridelegatsioon Pärnuski uurimas võimalusi rajada pelleti tootmise ja taastuvenergia tootmisvahendite tehas suvepealinna.

Praegu on siiski vara öelda, kas hiinlaste tehas just siin püsti pannakse. "EAS töötab selle nimel, et investeering täismahus Eestisse jõuaks. Konkreetset Eesti maakonda või maakondasid on projekti praeguses etapis välja tuua vara," kommenteeris Hirvoja.

„Sõlmitud investeerimis- ja koostööleping on Eesti-Hiina majandussuhete seisukohast märgilise tähtsusega samm, sest siiani ei ole hiinlased Eestisse suurinvesteeringuid teinud. Meil seisab välisinvestoriga ees pikaajaline töö, et kokkulepitud investeeringud plaanipäraselt realiseeruksid ja Hiina ettevõtted näeksid Eestit tulevikus usaldusväärse koostööpartneri ja atraktiivse välisinvesteeringute sihtkohana. EASi roll on nüüd aidata Hiina ettevõtjatel Eestist sobivaid partnereid leida," selgitas Hirvoja.

Peale Jilin Investment Groupi on projekti kaasatud Hiina Jilini provintsi kohalik valitsus ja projekti rahastab China Development Bank.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles