Pärnus saab taas tasuta õigusabi

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Homme annavad 12 tunnustatud juristi projekti „Õigusring“ raames Pärnus tasuta juriidilist nõu vähemkindlustatud inimestele.

Abi saab perekonnaõiguse, elatisraha nõuete, pärimisõiguse, töölepingu seaduse, maksuõiguse, täitemenetluse, kohtusse pöördumise, kohalike omavalitsuste ja riigiasutustega suhtlemise ning dokumentide vormistamise, korteriühistute, lepingu- ja võlaõiguse küsimustes.

Ettevõtmine toimub 11-16 Pärnu maavalitsuse teise korruse saalis. Tagatud on nii eesti- kui venekeelne õigusabi, teatas Eesti juristide liit.

Selle aasta jaanuaris aset leidnud esimesel „Õigusringi“ nõustamispäeval Pärnus sai nelja tunni jooksul tasuta abi 143 abivajajat. Eesti juristide liidu direktori Krista Paali sõnade järgi oli nende seas enim eakaid inimesi, kes olid huvitatud pärimisseaduse rakendamisest ja oma maise vara edasisest saatusest.

Paal pani homsetele tulijatele südamele, et nende ladusama teenindamise seisukohast on oluline võtta kaasa kohtuotsus või määrus, mille kohta klient soovib nõustamist; leping, mille alusel on kliendil tekkinud kohustused ja vaidlused, või testament, pärimisleping vms.

Samuti tuleb kasuks, kui tulija on oma mure suutnud eelnevalt sõnastada. „Väga palju on pikki ja keerukaid vestlusi, millest ka kogenud juristil on raske aru saada,“ rääkis Paal.

Heategevusliku tasuta õigusabi projekti „Õigusring“ käivitas Eesti juristide liit koostöös Avatud Eesti fondiga mullu novembris, selle eesmärk on teha õigusabi vähemkindlustatud inimestele kättesaadavamaks.

Juristide liidu presidendi Priidu Pärna kinnitusel näitab ettevõtmise edukust see, et kolmveerand aasta jooksul on üle Eesti saanud tasuta õigusabi 1200 inimest, mille turuhind olnuks ligi 50 000 eurot.

Pärna hinnangul on õigusabi Eestis paljudele kättesaamatu, sest selle keskmised tunnihinnad ulatuvad 50 kuni 100 euroni.

“Riik on küll loonud võimaluse saada tasuta ehk riigi kulul advokaat, aga selleks tuleb pöörduda kohtu poole põhistatud seisukohtadega. Inimesed vajavad sageli aga kiiret õigusabi väga lihtsates küsimustes, ent pahatihti ei teata sedagi, kuhu pöörduda. Nimetagem seda olmeõigusabiks,“ sõnas Pärna.

Juristide liidu president leiab, et olukorra lahendaks üle riigi loodavad olmeõigusabi punktid, sest praegune ühekordne „Õigusringi“ projekt ei asenda süsteemi.

Justiitsministeerium on küll hakanud finantseerima õigusapteeke, aga neid on liiga vähe. Loodud on õigusabiportaal „Jurist aitab“, aga see ei aita jälle internetikaugeid ja võõrkeelseid inimesi.

Tasuta võiks abivajajad Pärna arvates saada esmast õigusabi. Kui probleem vajab süvenemist ja dokumentide põhjalikumat uurimist, suunataks ta edasi tasulise õigusabi osutajate või pädevate ametnike juurde.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles