Diana Aitai vanemad ei nõustu uurimise lõpetamisega

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaev, kuhu kukkudes hukkus Diana Aitai.
Kaev, kuhu kukkudes hukkus Diana Aitai. Foto: Ants Liigus

Irina ja Peeter Aitai kaebasid peaprokurörile edasi ringkonnaprokuratuuri otsuse lubada Lääne prefektuuril lõpetada oma tütre Diana surma asjaolude uurimine.

Kaebuses märgivad Aitaid, et kord juba lõpetatud ja mullu suvel taas alustatud uurimine “on olnud pealiskaudne” ning riigiprokuratuuri nõudmised lisauurimise suhtes on mitmes olulises punktis jäänud täitmata.

Lisauurimine ei tuvastanud 22aastasele Diana Aitaile surma toonud kaanetamata tuletõrjeveevõtukoha omanikku ega selle eest vastutavaid kas juriidilisi või füüsilisi isikuid.

Aitaid kaebavad, et kuigi üle on kuulatud palju inimesi, on seda tehtud olulist selgitavat teavet nõudmata. Kaebuses leitakse: ei ole tõestatud, et kaev poleks olnud õnnetuse hetkel kellegi kasutuses.

Aitaide kahtlust süvendab, et maapinna vajumine kaevu ümbruses võis tuleneda kaevu või sealse torustiku aktiivsest kasutamisest, samuti ei lisa uurimisele usaldusväärsust katastroofi järel kaevu tühjakspumpamise katsed, millest neile oli räägitud.

Hukkunud neiu vanemad kahtlustavad, et pumpamisega püüti sealset reovett vahetada puhta jõevee vastu, millega kaev oli ühenduses, et varjata kaevu kasutamist.

Diana vanemaid vaevab, et lisauuriminegi ei teinud kindlaks, kellele mõrvakaev kuulub. “Põhivahendid ei saanud niisama ära kaduda,” öeldakse kaebuses peaprokurörile. “Juhul kui see rajatis on maha kantud, siis on selle jääkväärtuse rahalise suuruse mahakandmise kohta kanne finantsaruandluse dokumentides.”

Samuti jääb selgusetuks, kuidas maastikuhooldajaist keegi ei märganud kaaneta kaevu, kui viimati niideti selles piirkonnas muru septembris või oktoobris, nagu kinnitab üks tunnistajaist, aga foto kaaneta kaevust pärineb augustist.

Riigi peaprokurör ei ole veel Aitaidele vastanud, kas ta tühistab uurimise lõpetanud määruse ja nõuab veel kord lisauurimist või ei tee seda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles