Õpetlik seenenäitus ootab külastajaid

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punased kärbseseened.
Punased kärbseseened. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pärnu loodus- ja tehnikamajas Kooli 11 saab sel nädalal külastada seenenäitust, mis annab loodusesõbrale aimu tänavusest saagist ja õpetab seeni tundma.

Igasügisesed seenenäitused on loodus- ja tehnikamaja traditsioon, mille tarvis käivad metsas seeni korjamas kõik loodusmaja õpetajaid. Pärnu Postimehe külaskäigu ajal naasid nad metsast värske noosiga. Seeni on toonud näitusele külastajadki, kes tulid seenetundmise nõu ja abi saama.

Tänavusel näitusel on võimalus soetada endale loodus- ja tehnikamaja õpetaja Liivi Sommeri sel kevadel trükist tulnud raamatu „Mida võtta, mida jätta? Teadlik seeneline“. Rohke pildimaterjaliga taskuformaadis raamatu eripäraks on sarnase väljanägemisega seente kõrvutamine ja nende erisuste väljatoomine.

„Tundub, et tänavu ei ole väga hea seeneaasta,“ sõnas Sommer. Tema sõnade kohasel nendes kohtades, kus eelmisel aastal on seeni korjatud, sel aastal neid pole. „Vähemalt mina ei ole sattunud heale seenekohale,“ rääkis Sommer.

Ometi on mõni seeneline kinnitanud, et olevat just väga hea seeneaasta.

Riisikaid ja pilvikuid olevat tänavu rohkelt, puravikke vähevõitu.“Minul ei ole seeneõnne olnud,“ lausus Sommer. Siiski olevat ta söögiseentest silmanud teistest rohkem kaseriisikaid.

Seenetundja jaoks oli tänavu huvitav avastus, kuidas võib segi ajada söögikõlbliku murumuna ja mürgise kärbseseene. Sommer näitas näitusele väljapandud noort pisikest punast kärbseseent, mis meenutas tõepoolest murumuna. Kui aga juba pooleks lõigatud väikest seenehakatist lähemalt uurida, võis märgata seenekübara ääre all õrna punast triipu. „Inimesed peaksid olema murumunade korjamisega ettevaatlikud, sest nende hulka võib sattuda punaseid kärbseseeni“ selgitas ta.

Sommer teadis rääkida huvitavaid uudiseid kõigile tuntud kukeseene kohta. „Viimasel ajal on teadlased avastanud, et kukeseen on hea sooleparasiitide raviks,“ rääkis ta. Nimelt pidavat kukeseenes sisalduvad ained hävitama sooleparasiitide munade kesti.

Loodus- ja tehnikamaja seenenäitus on avatud reedeni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles