Liigne valuvaigistite kasutamine võib põhjustada peavalu

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits/Postimees

Sel sügisel on õige vara kätte jõudnud aeg, kui paljudel tuleb palaviku ja tilkuva nina tõttu apteegiust kulutada. Ostame oma harjumuspärase gripitee ja ninasprei ega vaevugi kaasas olevat infolehte lugema. Kas peakski?

Tunduvad ju paratsetamool ja ibuprofeen sedavõrd ohutud, et neid võiks vastavalt enesetundele vabalt kasutada. Ometi hoiatavad arstid-proviisorid alatasa, et päris nii see ei ole. “Käsimüügiravimid on küllalt ohutud, kui neid õigesti tarvitada, aga oma ohud on nendelgi,” nentis ravimiameti ravimiohutuse osakonna juhataja Ott Laius.

Ibuprofeeni valesti kasutades võivad tekkida seedetrakti haavandid. “Tõenäosus kasvab suurte annuste pikaajalisel võtmisel,” selgitas Laius. “Samuti on haavandi tekke tõenäosus suurem vanematel inimestel ja kui samal ajal kasutatakse mitut mittesteroidset põletikuvastast ainet: atsetüülsalitsüülhapet, ketoprofeeni või diklofenakki.”

Lubatust suurema annuse paratsetamooli neelamine võib tuua maksakahjustuse. Risk on suurem koostoimel alkoholiga ja mõne maksaensüümide aktiivsust mõjutava ravimi, näiteks uinutite, epilepsiavastaste ravimite ja naistepuna sisaldavate toodetega. Lubatud paratsetamooliannust on lihtne ületada, kui peale tablettide võtmise juua gripiteesid, milles samuti leidub paratsetamooli.

Mahla või veega?

Oluline on seegi, kas ravimit võtta enne või pärast sööki, sest toimeainete imendumine sõltub tihti seedetrakti pHst. Ühed toimeained vajavad imendumiseks happelisemat seedetrakti sisu, teised aluselisemat.

“Kuna toit mõjutab seedetrakti happelisust, ongi oluline võtta ravimeid vastavalt infolehes ette nähtule kas enne või pärast sööki, vastasel juhul ei imendu toimeaine küllaldaselt ega avalda soovitud toimet,” põhjendas Laius.

Piimas, mahlas või kohvis sisalduvad ained võivad seostuda ravimi toimeainega ja moodustada uusi ühendeid. “Kõikide toimeainetega selliseid reaktsioone ei esine, aga et oleks lihtsam meeles pidada, on tõesti targem ravimitele peale juua pigem vett,” ütles Laius.

Käsimüügiravimite kasutamise vigadest nimetas Laius, et inimesed on enesekindlad ja arvavad, et teavad täpselt, kuidas eri ravimeid kasutada. Nad ei vaevu apteekriga nõu pidama ega infolehte lugema. Alati tasub olla tähelepanelik laste puhul, sest paljud käsimüügirohud ei sobi neile või on annustamine täiskasvanutest erinev.

“Käsimüügiravimitest, mida kiputakse soovitatust kauem kasutama, võib välja tuua mittesteroidsed põletikuvastased ained ja nohuravimid,” loetles Laius. “Liigne ja ebavajalik valuvaigistite kasutamine võib põhjustada peavalu, mis tekitab suletud ringi ravimikasutajale.”

Nohuravimitest kuivatavad ninalimaskesta nii ksülometasoliini sisaldavad kui pseudoefedriini sisaldavad arstimid. Neid kumbagi ei tohiks üle nädala järjest kasutada, lastel veel vähem, sest sagedane või pikaajaline kasutamine võib põhjustada samu sümptomeid, mida üritatakse leevendada, peale selle ninaverejookse.

Ohutuna tunduvaid köhasiirupeidki tuleb tarvitada kasutusjuhendis näpuga järge ajades. Enamik neist on röga lahtistava toimega, mis tähendab, et nad vedeldavad hingamisteedesse haigusega kogunevat röga ja lihtsustavad selle väljaköhimist. Köha need ravimid ära ei võta. Tegemist on sümptomaatilise raviga ehk kui on röga, mida veeldada, siis ravim toimib, ja kui röga ei ole, pole sellest mingit kasu.

Teine grupp köhasiirupeid on kuiva köha puhuks ja need vähendavad köhaärritust. “Selliseid siirupeid ei tohiks profülaktiliselt kasutada, sest kui lapsel siiski köha tekib ja tegemist ei ole kuiva köhaga, jääb röga hingamisteedest välja köhimata ja tagajärg võib olla haiguse süvenemine,” selgitas Laius.

Antibiootikumikuur lõpuni

Mõnikord kirjutavad arstid haigusest võitu saamiseks välja antibiootikume ja rõhutavad, et neid tuleb ilmtingimata kasutada teatud kindel arv päevi.

Laius täpsustas, et antibiootikume on kahte liiki: ühed tapavad inimorganismis haigusi tekitavaid baktereid ja teised pidurdavad nende paljunemist ning mõlemal juhul on ravimi võtmise aeg määrava tähtsusega.

Tundlikumad bakterid tapetakse kõigepealt ja vastupidavamad hiljem. Kui bakterite hulk organismis väheneb, võivad haigussümptomid hakata taanduma ja inimene tunneb end justkui paremini. Kui nüüd lõpetada ravimi võtmine, saavad alles jäänud bakterid hakata uuesti paljunema või ei jõua ravim nende kasvu pärssida.

Nii võib antibiootikumikuuri katkestamise tõttu haigus taas ägeneda ja tuua tüsistusi.

“Kaugtagajärjeks võib olla ravimiresistentsuse teke ehk bakterid ei ole enam ravile tundlikud ja haigus, mis varem oli konkreetse ravimiga ravitav, seda enam pole,” hoiatas Laius. “See on bakterite konkreetse ravimiga “harjutamise” tulemus, kus ravi lõpetati enne ettenähtud aega, mistõttu bakterite kasvu ei pärsitud küllaldaselt või neid ei hävitatud lõplikult ning sama antibiootikum ei pruugi järgmine kord mõjuda sellele patsiendile ega – mis veel halvem – teistele inimestele, kuna on tekkinud ja levivad ravimiresistentsed bakterid.”

Olemaks kindel, et kõik soovimatud bakterid on surmatud, peabki võtma antibiootikume täpselt nii kaua, kui arst on ette kirjutanud, isegi kui vahepeal haigussümptomid kaovad.

Tihti hoiatatakse, et antibiootikumikuuri ajal ei tohi alkoholi tarbida. “Tegelikult ei ole see seos päris nii ühene, et antibiootikumidega koos ei tohi alkoholi tarvitada, aga kuna haigus nõrgestab oluliselt organismi, on alkoholist hoidumine igal juhul soovitav,” rääkis Laius. “Mõne antibiootikumi puhul koostoimeid siiski esineb, peamiselt seetõttu, et alkohol mõjutab maksaensüümide aktiivsust. Need lammutavad antibiootikume ja kui lammutamine on kiirendatud, lagundatakse antibiootikum ära enne, kui see on saanud küllaldaselt toimet avaldada.”

Ent näiteks metronidasooliga omab alkohol otsest koostoimet ja koosmanustamine kutsub esile kõhukrampe, iiveldust, oksendamist, peavalu, nahaõhetust, hingamis- ja südamelöögisageduse tõusu.

Kui aga mõni ravim on aastateks kodusesse ravimikappi seisma jäänud, siis arvestage, et paremal juhul säilivusaja ületanud ravim ei toimi ja halvemal juhul on selles tekkinud mürgised laguproduktid.

Ott Laius, Ravimiameti ravimiohutuse osakonna juhataja:

“Käsimüügiravimid on küllalt ohutud, kui neid õigesti tarvitada, aga oma ohud on nendelgi. Tahan südamele panna, et inimesed konsulteeriksid apteekriga käsimüügiravimeid ostes ja küsiksid nende õige kasutamise ja ohtude kohta.”

Pange tähele!

* Paratsetamoolitablette ja gripiteed samal ajal tarbides on oht lubatud paratsetamooliannust ületada.

* Ibuprofeeniga liialdamine võib põhjustada kõhuvalu.

* Ravimi toimeainete imendumine sõltub seedetrakti pHst, mistõttu peab ravimeid võtma vastavalt soovitatule, kas enne või pärast sööki.

* Piimas, mahlas või kohvis sisalduvad ained võivad seostuda ravimi toimeainega ja vähendada ravimi toimet.

* Liigne valuvaigistite kasutamine võib põhjustada peavalu, mis tekitab suletud ringi.

* Säilivusaja ületanud ravim paremal juhul ei toimi, halvemal juhul tekivad selles mürgised laguproduktid.

* Antibiootikumikuuri ajal tasub alkoholist hoiduda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles