Eeri Tammik: Pärnumaa müüdimurdjad

Eeri Tammik
, Pärnumaa omavalitsuste liidu juhatuse esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eeri Tammik.
Eeri Tammik. Foto: PP

Mõni müüt, mis varjutab Pärnumaa noorte mõttemaailma, vajab murdmist. Pakume siinset väärt elukeskkonda peale turistide oma inimestelegi.

Elukeskkond, mis loodusväärtuste, meelelahutuse ja vaba aja veetmise võimaluste kõrval koosneb väärt töökohast ja küllaldasest teenuste standardist.

Müüt on see, et Pärnusse ei teki kunagi infotehnoloogiasektori ettevõtteid, sest siin ei ole vajalikku hulka programmeerimisoskusega inimesi. Kas lepime selle müüdiga?

Sihid said ühiselt seatud

2010. aasta maakogul heaks kiidetud arengustrateegias “Pärnumaa 2030 +” nähakse maakonna ühe läbimurdesuunana tuntust atraktiivse elukoha ja investeerimiskeskkonnana, tuues Pärnumaale kõrgemat lisandväärtust loovaid suurinvesteeringuid. Lähiaastate oluline tegevus on insener- ja tehnoloogiaõppe populariseerimine.

Pärnu ei ole enam ammu vaeste patuste alev, kuid vaikse aiaäärse tänava idüllist ei piisa. Madalapalgaliste töökohtade suure osaga ei laeku küllaldaselt maksutulusid. Arengustsenaarium “Läänemere pärl” on kõrge siht, aga väärt eesmärk, mille poole püüelda. Eesmärk, mille täitumine sõltub meie aktiivsest tegevusest praegu.

Tegevusi mitmel suunal

Pärnumaa omavalitsuste liit lisas käesoleva aasta alguses tegevuskavva IT-foorumi korraldamise. Oktoobris saabki see teoks, eelkõige gümnaasiuminoortele mõeldud foorum tulevases IT-pealinnas ja sellel osalevad noorte juhendajad koolidestki.

Foorum keskendub tehnoloogia teemadele. Eesmärk on tekitada ja suurendada noortes huvi IT ja üldse tehniliste erialade vastu. Pärnul on eeldusi, et mõne aasta pärast on siin mõni IT-ettevõte, mis tegeleb näiteks programmeerimisega. Praegu saame vastuseid, et see ei ole võimalik.

Ühiselt kindla sihi suunas liikudes on see kindlasti võimalik. Kui loob pesa üks, järgnevad teised. IT-spetsialistidelt ootavad innovaatilisi lahendusi nii tootmis- kui teenindussfäär.

Hiljuti on kokku saanud avaliku sektori ja erasektori initsiatiivgrupp, kes tunnevad muret “ajude äravoolamise” pärast. IT-eriala omandanud spetsialistid ei tule initsiatiivgrupi liikme Kari Maripuu arvates tagasi niivõrd töökoha, kuivõrd erialase sotsiaalse keskkonna puudumise tõttu.

Foorumil käsitletavad teemad

Foorumil käsitlevad teemasid oma ala tundjad, neist enamik seotud Pärnumaaga. Juttu tuleb unistamisest mõtete teostumiseni, tarkadest tehastest, intelligentsetest tehnoloogiatest, tudengivormeli arendamisest, nutitelefoni rakenduste programmeerimisest, koolist saadud teadmiste rakendamise moodustest, huvitavatest projektidest, Pärnust lahkumisest ja tagasitulekust ning soovitustest alustamiseks IT-sektoris.

Osalejatele antakse võimalus välja töötada ideid ja neid kohapeal esitleda.

Tuues targad töökohad Pärnumaale, sisendades kindlust elada ja töötada Pärnumaal, on noortel põhjust siia jääda, tagasi tulla või mujalt meile elama ja tööle asuda. Murrame müüdid, päike paistab muulgi ajal kui vaid suvel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles