Riigikohus hakkab Herderi kaebust menetlema

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esplanaadi 10 hoone.
Esplanaadi 10 hoone. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnu linna ja osaühingu Herder vaidlus Esplanaadi 10 kinnistu üle jätkub riigikohtus, sest riigikohus otsustas teisipäeval Herderi kassatsioonkaebuse menetlusse võtta.

Herder taotleb Esplanaadi 10 kinnistu ostust taganemise lepingu õiguspäraseks tunnistamist, kinnistusraamatu kande muutmist, ostuhinna tagastamist, intresside ja viivise väljamõistmist ja kahju hüvitamist.

Lepingus oli valeväide

2006. aasta sügisel müüs Pärnu linnavalitsus Herderile 35 miljoni krooni eest Esplanaadi 10 kinnistu, kinnitades lepingus, et kinnistul pole muinsuskaitselisi, looduskaitselisi ega muid piiranguid. Kuna kinnistu asus muinsuskaitsealal ja muinsuskaitseamet ei lubanud sinna ehitada 11 meetrist kõrgemat hoonet, leidis Herder, et tema eest varjati olulist vara väärtust kahandavat piirangut.

Herder soovis lammutada kinnistul asuva viiekorruselise maja, mida pärnakad tunnevad uue kunsti muuseumina, ja ehitada selle asemele kaheksakorruselise hoone.

Muinsuskaitseamet ei kooskõlastanud detailplaneeringut ja teatas, et kui viiekorruseline maja lammutada, ei tohiks uue maja kõrgus ületada 11 meetrit ehk kolme korrust. Et hoone kaht esimest korrust kasutab kasutusvalduslepingu alusel Pärnu linn, tegi see maja lammutamise Herderile mõttetuks.

Eelmise aasta 16. detsembril kohustas Pärnu maakohus linnavalitsust Herderilt Esplanaadi 10 kinnistu tagasi ostma ja maksma ettevõttele üle 2,8 miljoni euro. Peale põhisumma mõisteti Herderi kasuks välja viivised, mille suurus oli eelmise aasta 30. augusti seisuga 626 931 eurot. Viivise aastaintress oli 8,25 protsenti ja iga päevaga suurendas see Herderile makstavat summat 484.85 euro võrra.

Risk õigustas ennast

Pärnu linnavalitsus otsustas riskida ja kaebas maakohtu otsuse edasi. Risk õigustas ennast, sest Tallinna ringkonnakohus otsustas maakohtu otsuse tühistada.

Ringkonnakohtu hinnangul tekkis Herderil Pärnu linnavalitsuse valeväite tõttu küll õigus Esplanaadi 10 müügilepingust taganeda, kuid ta ei esitanud taganemisavaldust mõistliku aja jooksul.

Kohus nõustus linnavalitsuse seisukohaga, et tegemist oli eksitusesarnase situatsiooniga, mille puhul seadus näeb ette kuuekuulise aegumistähtaja.

Ringkonnakohtu arvates pidi Herder müügiobjekti mittevastavusest teadlikuks saama 2007. aasta jaanuari alguses, kui temani jõudis nõue kooskõlastada detailplaneering muinsuskaitseametiga.

Lisades sellele kaks kuud taganemise vajalikkuse otsustamiseks ja avalduse ettevalmistamiseks, möödus taganemise mõistlik tähtaeg ringkonnakohtu hinnangu põhjal 2007. aasta 8. septembril.

Herder aga esitas taganemisavalduse alles 2008. aasta 19. mail, kui oli saanud selgeks, et muinsuskaitseamet ei luba tal Esplanaadi 10 viiekorruselise hoone asemele kaheksakorruselist maja ehitada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles