Õpilased nuusutavad Sanga-Tõnisel Vene kultuuri

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sanga-Tõnise talu tutvustab ehedat Vene kultuuri.
Sanga-Tõnise talu tutvustab ehedat Vene kultuuri. Foto: Urmas Luik

Paikuse põhikooli vene keele õpetajad eesotsas Eve Tannebaumiga tahavad muuta Audru valla Soomra küla Sanga-Tõnise Vene taluõue külastuse kooli lõpuklassidele traditsiooniliseks õppekäiguks.

Paikuse põhikooli vene keele õpetaja Sirje Suurevälja rääkis, et igal sügisel seisavad vene keele õpetajad töökavu koostades silmitsi küsimusega, kuidas vene keele õpinguid atraktiivseks muuta ja huvi selle keele õppimise vastu suurendada. Väljasõidud Venemaale on aga küllaltki kallid, seda just viisanõude tõttu, nentis õpetaja.

Ometi näeb uuendatud õppekava väärtuskasvatuse osana ette sallivuse ja tolerantsuse kujundamist võõraste kultuuride vastu. Et õpilased ei ole varmad vabal ajal venekeelset muusikat kuulama või näiteks selles keeles ajalehte või raamatut sirvima, jääbki keeleõppimise huvi nõrgaks.

Kuid Pärnumaal on vene keele õpetajatele olemas päästerõngas Ljubov Petrova taluõue näol, mis asub Soomra külas Audru vallas. Perenaine on keset metsa ja rabasid asuvas Sanga-Tõnise talus rajanud tarekese ja avara õue, mis tulvil huvitavaid esemelisi näiteid Vene kultuurist.

Paikuse kooli vene keele õpetajad eesotsas Eve Tannebaumiga otsustasid Vene taluõue külastuse kooli lõpuklasside tavapäraseks õppekäiguks muuta. Nii sõitsidki 9. klasside õpilased koos klassijuhatajate ja vene keele õpetajatega Sanga-Tõnise tallu, kus sel korral võttis külalisi vastu peretütar Veronika Meibaum.

Lahke noorperenaine tegi juba väravas sügava tere-tulemast-kummarduse ning pakkus kõigile soola-leiba. Edasi jätkus ekskursioon tares, et kaeda Vene ahju, ikoone ja kõike muud, mida muinasjutuline majake endas peidab.

Õues pandi õpilaste teadmised proovile tarbekunstiesemete ja nende päritolu tundmisega. Õppekäigu finaaliks kujunes ehtsa Vene samovariga keedetud tee joomine, mille kõrvale pakuti mitmesuguseid maiustusi.

Õppekäigul kuuldi ja nähti palju uut, aga aega jätkus praktiliseks tegevusekski. Noored said proovida kaelkooke kanda, patsi punuda ja samovari oskavad nad nüüd samuti üles panna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles