Vandaalid tõstavad Pärnumaal pead

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pulli raudteejaama peatuses lõhuti kõik, millest mõistus üle ei käinud, aga jõud käis.
Pulli raudteejaama peatuses lõhuti kõik, millest mõistus üle ei käinud, aga jõud käis. Foto: Ants Liigus

Mõni nädal tagasi kirjutas Pärnu Postimees jahmatavast laastamistööst Reiu raudteesilla kallal. Neljapäeva hommikul avanes Pärnumaal Sauga vallas Pulli raudteejaama vast valminud bussipeatuses vaat et kohutavam pilt: kellegi kuri käsi on peksnud puruks valgustid, kiskunud maast välja elektrikaablid, visanud rööbastele rongile ette betoonprügikasti ja murdnud maha liiklusmärgi.

„Midagi sellist on raske ette kujutada. See on suur sigadus, mis seal toimus,“ ütles Edelaraudtee Infrastruktuuri ASi juht Rain Kaarjas. „Loodan, et politsei saab need pätid kätte ja nad saavad karistuseks vähemalt paar päeva šokivangistust.“

Kaarjas ei osanud veel öelda, kui suur on lõhkumisega tekitatud kahju. „Meie töötajad on kohapeal ja võtavad seda alles kokku,“ lausus ta. „Siis saame teha politseile avalduse.“

Bussipeatus rajati selleks, et seal võiks parkida autod ja ümber pöörata buss number 39. Tegu on uusehitisega, mis mõeldud rongiga sõitjate paremaks teenindamiseks.

Kaarjase teatel tehakse vandaalide rünnaku üle elanud raudteejaam korda paari nädala jooksul.

Vandalism ühendab

Ehkki Sauga valda, kus Pulli küla raudteejaama bussipeatus maatasa tehti, ja Tahkuranna valda, mille territooriumil asuva Reiu raudteesilla valgustid puruks peksti, eraldab Pärnu linn, ühendab neid valdu kõige hea kõrval mure destruktiivsete noorte pärast.

Mitte et Sauga valla sotsiaaltöö spetsialist Marju Tomberg oskaks seoses vandalismiaktiga raudteejaama peatuses kellegi peale konkreetselt näpuga näidata. “Karta muidugi on, et keegi Tallinnast või Tartust ei tule siia lõhkuma,” oletas ta, et laamendajad on ikkagi kusagilt lähedalt, kas siis oma vallast või kas või lähedale jäävast Sindist.

Pätte vallas jagub, tunnistas Tomberg. Alaealiste komisjoni liikmena on ta analoogsetest vägivallaaktidest varemgi kuulnud.

“Siin on ju lasteaiad hädas olnud, et õuevahendeid lõhutakse, ja bussipeatuste paviljone on lõhutud ja kui meil see pärnaallee oli, murti puudel ladvad ära,“ loetles Tomberg kohalikele tuska teinud vägitegusid.

Samal ajal pole ükski komisjoni ette jõudnuist osanud selgitada, mis neid pahategudele ajab. “Kas öeldakse, et “Mina pole midagi teinud” või “Teine tegi enne”, aga tihtilugu nad ainult vaikivad ja kehitavad õlgu,” rääkis Tomberg, kelle sõnade kohaselt ongi vägivallale väga raske mõistlikku põhjust leida. “Kindlasti on seal see karistamatuse tunne: “Mis minuga ikka tehakse?”.”

Tahkuranna valla sotsiaalnõunik Klaudi Tints hoidus samuti kedagi konkreetselt raudteesilla lõhkumisega seoses nimetamast. “Jah, ma tean, et meil on seal üks noortekamp, aga ma ei julge öelda, et see võib olla nendega seotud,” ütles ta.

Küll on Tints oma ametist tulenevalt arutlenud selle üle, mis tõukab noori inimesi terve mõistuse vastastele tegudele. “Teinekord pole nad põhikooligi lõpetanud ja siis ei ole neil tegevust ja ilmselt õhtul kogunetakse ja kambas tegutsetaksegi,” leidis Tints, et eelkõige hariduse ja sellest tulenevalt harituse puudus noored hukutabki. Mitte võimaluste puudus, mida nad pahatihti ise õigustuseks toovad.

Nagu Tints märkis, on ju vallas noortekeskus, kus saab eri spordialade ja hobidega tegelda. Samuti on pakutud noortele võimalusi teha tööharjutusi. “Küll nad siis leidsid ettekäändeid, et neil pole aega ja on tegemist,” tõdes Tints, et noored pole just aktiivsed pakutust kinni haarama. Mugavam on pargis või kaupluse ees logelda.

Juhtub vaegmõtleja saama veel lõuatäie alkoholi, ongi resultaadiks purustatud bussiootekoda või sõlme keeratud liiklusmärk.

Asja uuritakse

Kui nüüd tõmmata paralleele Pulli raudteejaamas ning Reiu raudteesillal toimunud vandalismiga, siis ei saa Sindi konstaablijaoskonna piirkonnavanema Ergo Pihlaku sõnade järgi väita, et tegemist võib olla ühtede ja samade isikutega.

Samuti ei ole politseile laekunud veel Pulli raudteejaamas toimunud lõhkumisest kahjuavaldust. Küll aga on piirkonnapolitseinik käinud asja uurimas ning fotografeerinud sündmuskoha.

Aga nagu Pihlak nentis, on enamikul juhtudel vandaalitsejateks kahjuks just noored, kes teevad seda igavusest, põnevusejahist. Mistõttu manitseb politsei lastevanemaid oma võsukestel silma peal hoidma ning olema kursis, kellega ja kus tema laps ringi võib liikuda.

Ei tasu ka arvata, et alaealised pääsevad vastutusest oma tegude eest.

Kui õigusvastase teo on toime pannud isik, kes on alla 14- aastane, siis on menetlejal õigus väärteoasja materjalid üle anda alaealiste komisjonile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles