Taustaks mängiv televiisor mõjutab lapse arengut

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Arengueksperdid on ammu hoiatanud vanemaid televiisori ohtlikkuse eest. Ameerika Ühendriikide lastearstide akadeemial on eriti range seisukoht, mille järgi teler kaheaastasi lapsi mingil moel ei arenda ja pigem röövib aega asjade arvelt, mis neid tõesti arendaksid, näiteks suhtlemine ja mängimine.

Nüüd hoiatab akadeemia taustaks mängiva teleri eest, mis tähendab seda, et televiisor töötab, kuid keegi otseselt ei vaata seda. Vanemaid hoiatatakse, et teisejärguline televisioon võib olla laste kognitiivse toimetuleku ja sotsiaalse mängu seisukohalt isegi ohtlik, eriti alla kaheaastastele lastele.

Akadeemia tegi uuringu, milles teadlased selgitasid välja, mis juhtub, kui alla kaheksa-aastane laps on 24 tunni jooksul vähemalt neli tundi samas ruumis teleriga, mis mängib taustaks.

Teadlaste sõnade järgi mõjutab taustaks mängiv teler lapse keskendumisvõimet, muudab lapse ja vanema omavahelist suhtlust ja vähendab laste võimekust kognitiivsete ülesannetega toimetulekul.

Eksperdid soovitavad teleri kinni panna, kui keegi seda ei vaata.

Samuti soovitatakse teler sulgeda ajal, kui laps päeval magab või sööb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles